У Львові запрацює мережа «розумних» світлофорів

Катерина Поліщук  |  П'ятниця, 27 вересня 2013, 16:23
До зими у Львові обіцяють запустити автоматизовану систему управління дорожнім рухом, яка має оптимізувати трафік авто та збільшити швидкість пересування електротранспорту на 20%. Щоправда поки що тільки на частині трамвайного маршруту №2. Повноцінно система запрацює лише після повного завершення ремонту доріг вздовж трамвайного маршруту №» і №6.
У Львові запрацює мережа «розумних» світлофорів

«Цього року ми зможемо побачити ефективність роботи системи на ділянці від початку вул. Коновальця до перехрестя вул. Чупринки-Київська. Тут буде встановлене все необхідне обладнання для того, щоб оператор Центру керування рухом і, безпосередньо, автоматизована система керування рухом могли «бачити» та аналізувати транспортний потік на перехрестях. І, при потребі, надавати перевагу громадському транспорту», - розповідає Мирослав Туркевич, начальник відділу автоматизованих систем керування рухом ЛКП «Львівавтодор».

За  його словами, компанія “Swarco Traffic System” вже обладнала 16 переходів та перехресть «розумними» світлофорами. Тепер прокладає мережу кабелів для надійного з’єднання та встановлює відеообладнання для зчитування спостереження за рухом. Загалом, таке обладнання встановлять на  29  переходах і перехрестях з 140 існуючих у Львові. Щоправда система наразі реагуватиме лише на трамваї, які будуть обладнані спеціальними GPS- терміналами. Про підключення решти громадського транспорту поки що не йдеться.

«Це практично бортові комп’ютери, які будуть запрограмовані на певний графік. І водій трамваю бачитиме на екрані на скільки він його дотримується. Окрім цього за кількадесят метрів до перехрестя термінал подаватиме сигнал до світлофора і той світитиме зеленим надаючи прерогативу проїзду»,- каже Мирослав Туркевич.

Наразі компанія “Swarco Traffic System” привезла двадцять таких терміналів. Для того, щоб їх встановити і запустити систему «Львівелектротрансу» доведеться закріпити за маршрутом чітко визначені трамваї. Наразі ж весь електротранспорт їздить почергово по всіх маршрутах.

Нагадаємо, йдеться про запровадження автоматизованої системи управління дорожнім рухом вздовж трамвайних маршрутів №2 і №6, яку компанія “Swarco Traffic System” мала запустити ще торік. Ця система в майбутньому має сама визначати режим роботи світлофорів та коригувати його в залежності від інтенсивності транспорту. А також надавати прерогативу у русі громадського транспорту, зокрема трамваїв. Таким чином фахівці прогнозують збільшення середньої швидкості руху електротранспорту на 20%. Всі дані з перехресть надходитимуть в Центр управління дорожнім рухом, який вже об лаштований на вул. Коновальця. Відповідно до угоди, компанія зобов’язується обслуговувати систему протягом двох років безкоштовно, а потім ще два роки за невисоку плату з боку міста чи власника цього центру. Вартість проекту становить 3 млн 250 тис. євро. Проект реалізується за кошти кредиту, який надає Львову Європейський банк реконструкції та розвитку на відновлення дорожнього покриття та всієї інфраструктури вздовж трамвайних маршрутів № 2 і № 6.

comments powered by HyperComments