Інформація про можливу майбутню негоду на Львівщині турбує всіх по різному

Олекса Олич  |  Середа, 18 вересня 2013, 11:49
За прогнозами синоптиків (які, як відомо, справджуються не так вже й часто), сильні зливи очікують найближчими днями Західну Україну. Які можуть спричинити паводки в Закарпатській, Львівській та Івано-Франківській областях. Особливо це повідомлення мало б занепокоїти тих, хто мешкає поблизу річок Боржава, Сяйна та Дністер. Там, згідно із песимістичними передбаченнями, рівень води може піднятися до двох метрів.
Інформація про можливу майбутню негоду на Львівщині турбує всіх по різному

Однак ця інформація мала б викликати і хвилю ентузіазму принаймні у двох категорій мешканців Львівщини. По-перше, в чиновників державного підприємства «Львівська обласна дирекція з протипаводкового захисту». Адже буде можливість продемонструвати сяку-таку діяльність, написати емоційні, проілюстровані звіти стосовно того, як були використані державні кошти. Але робити це вони будуть дещо обережніше, ніж попередніми роками. Тому що ця синоптична новина мала збадьорити до пильності та праці ще невсипущих офіцерів обласного СБУ. Саме вони нещодавно виявили факт завдання збитків у розмірі понад 11 мільйонів гривень внаслідок протиправних дій саме цього держпідприємства.

Враховуючи масштаби паводків на території 9 районів Львівської області в 2008-2009 роках, урядом було залучено іноземний кредит під державну гарантію на суму 50 мільйонів євро для ліквідації наслідків стихійного лиха. Виділені кошти мали бути переведені на банківський рахунок державного підприємства і протягом 2009-2011 років на них нараховували б відсотки, які мали бути направлені на ліквідацію наслідків паводку. Проте обласна СБУ чомусь засумнівалася у кришталевій чесності своїх «без погонних» колег – чиновників, та й ініціювала ревізію Державної фінансової інспекції. Спецінтуїція не підвела - в результаті ревізії було встановлено, що комунальне підприємство внаслідок безпідставних фінансових оборудок з іноземними коштами завдало бюджету збитків на суму понад 11мільйонів гривень. За даним фактом слідчим відділом УСБУ у Львівській області розпочато кримінальне провадження за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Так що для когось паводки – прикра новина, для когось – привід попрацювати (чи то ще трохи грошей «правильно освоїти», чи то незграбного «освоювача» оформити об’єктом кримінального провадження і премією власну кишеню втішити). Тим більше, що саме сьогодні, немов в очікуванні чергових гучних затримань, Львівська обласна рада погодилася з обласного бюджету виділити СБУ кошти для закупівлі автозаку.

 

comments powered by HyperComments