Поема про порнозірку удостоєна Міжнародної літературної премії ім. Олеся Ульяненка

Наталя Істоміна  |  Понеділок, 16 вересня 2013, 23:30
У рамках Форуму видавців відбулося урочисте вручення Міжнародної літературної премії ім. Олеся Ульяненка. Особливість премії в тому, що її присуджують авторам нонконформістських текстів.
Поема про порнозірку удостоєна Міжнародної літературної премії ім. Олеся Ульяненка

    Премія була заснована Спілкою письменників міжнаціональної згоди Федеративної республіки Німеччина за участю Національної спілки письменників України.  Її вручають за визначні здобутки в українській літературі, проте при умові відповідності до певних критеріїв. Критеріями є якість тексту, схильність до позитивної асоціальності, нонконформістська життєва позиція автора.

    До журі входять Володимир Сергієнко (президент Спілки письменників міжнаціональної згоди ФРН), Євгенія Чуприна, Володимир Вакуленко, Сергій Жадан, Сергій Пантюк і Лесь Подерев’янський.

    Цьогорічним володарем премії став Артем Полежака. Митцю вручили нагороду за поему, присвячену порнозірці Дженні Гейз  - „Дженна”. Поезія, м’ягко кажучи, нетипова, проте в цьому і є одне із покликань нонконформізму – епатувати суспільство. Ось уривок із поеми:

„Дженна Гейз – старенька сухенька бабця

З променистими зморшками навколо щасливих очей –

Проживає тепер на відсотки сумлінної праці,

І виходить під вечір, коли сонце не дуже пече.

„Ось, –

скажу –

пані Дженна,

Вам ветеранські гвоздички!

Не сприймайте,

як натяк,

Просто ружі в торговки

були позавчорашні.”

    Координатор конкурсу п. Євгенія розповідає, що минулорічним переможцем став Володимир Вакуленко. Його творчість як різні аспекти творчості Ульяненка. „Володимир швидше ідейний (спосіб життя, ідеологія така як в Ульяненка), його проза чимось схожа на прозу Ульяненка. Артем Полежака втілює якийсь карнавальний аспект творчості Ульяненка.”

    Євгенія Чуприна зазначає також, що в Україні премій для нонконформістів майже немає, до тогож їх не заохочують. „Усе так щоб продаватися, щоб „піпл хавав” – вважає координатор. Мисткиня впевнена, що нонконформістська література – це справжня література, яка рухає людську думку вперед. „Якщо всі пишуть тільки комерційну літературу, то суспільство просто здеградує. Вони використовують те, що напрацювали нонконформісти” – говорить п. Євгенія. Поетеса зізнається, що конкурсу характерна тенденція  давати премію людям, які не мають інших премій або мають небагато. „Бо, зазвичай, премії дають одним і тим самим людям. Людина отримала одну премію, другу, третю і вже втрачається сенс” – переконана п. Євгенія.

    На запитання чи може поезія про бомжів покращити світ (що й покликане робити мистецтво) мисткиня відповіла, що може. „Поезія про бомжів також допоможе покращити світ. Коли бомж робиться об’єктом поезії, то він робиться кращим, ніж бомж якого немає в поезії. Іноді про таких бабів пишуть, що краще бомжі” – зазначила Євгенія Чуприна. 

    Як і годиться всі літературні твори, озвучені на церемонії вручення, були нетиповими. Варто також зазначити, що й сама церемонія була нетиповою. Не звучали стандартні урочисті фрази, переможець не дякував батькам і наставника, а натомість висловлював наміри пропити з друзями „преміальні” кошти. Такий формат творчості і церемонії, можливо, не для всіх прийнятний, проте точно нікого не залишить байдужим.

Фото: Валерій Шмаков

 

comments powered by HyperComments