Наукові пікніки «від» і «біля» Львівської Політехніки

Оля Юречко  |  Неділя, 15 вересня 2013, 16:47
Вперше про новий проект «Наукові пікніки» у Львові почули більше місяця тому, коли координатори із Центру культурних ініціатив Варшави Анна Возняк та Кароліна Прус, та представник громадської організації «CREART» Михайло Доманський розповіли про ідею створення в Україні проекту з популяризації науки під назвою «SCIENTIFIC FUN – НАУКОВІ ПІКНІКИ В УКРАЇНІ».
Наукові пікніки «від» і «біля» Львівської Політехніки

14 вересня подія під назвою «Наукові пікніки» відбулася на алеї біля головного корпусу Львівської Політехніки, хоча спочатку організатори планували розмістити намети на площі біля Львівської опери. Треба зауважити, що, як виявилося, пікніки відбуваються (і будуть відбуватися в майбутньому) під егідою університету, який став головним співорганізатором події.

Про велике значення Львівської політехніки у організації події на офіційному відкритті говорили не лише представники університету, але й влада міста. Зокрема, заступник міського голови Олег Березюк відзначив: «Економіка знань неможлива без університетів, тому Львівська політехніка була, є і буде флагманом того, що робить науку корисною для людей. Пікнік – це подія, яка була започаткована не університетом, не владою, це подія яку зініціювали звичайні молоді люди, які хотіли змінити своє життя. Вони прийшли в Політехніку і вона виконала свою функцію – сьогодні народжується чудесна традиція наукового пікніка на долині перед Політехнічним університетом».

Про значний внесок університету говорив і голова молодіжної організації «CREART», що виступила ініціатором «Наукових пікніків» у Львові Михайло Доманський: «Політехніка є генеральним партнером Наукових пікніків. Університет надав нам багато технічного спорядження, площу, реактиви. Від Політехніки також найбільше учасників – аж п’ять палаток з дванадцяти, що беруть участь». Тому й не дивно, що проректор з наукової роботи університету сміливо назвав проект «Науковими пікніками Львівської Політехніки».

«Наукові пікніки» у Львові стали другими з п’яти запланованих в Україні. Минулого тижня подібна подія вже відбулася у Тернополі. За словами головного координатора тернопільських пікніків Христини Білінської, захід відвідали понад 3 тисячі людей: «Участь брали 62 людини, ми мали 20 наметів. Пікніки відбувалися в центрі міста. Думаю, нам усе вдалося».

Львівські «Наукові пікніки» представили 12 наметів (див. фото), які демонстрували найнеймовірніші експерименти. «Хімічний» намет презентував димові кільця, «зубну пасту слона», «чорт із склянки», хімічний вулкан, біологи показували різноманітні досліди з мікроскопом, фізики – «яблучний акумулятор», «Стожари» (кристали, що світяться), архітектори продемонстрували надзвичайний макет Львівської Опери, виготовлений з пластиліну.

Багато цікавих і повчальних дослідів можна було побачити на наукових пікніках, які мають велике дидактичне значення, втілити яке  «на пальцях» - справжнє мистецтво.

Довідка:

Ідея започаткувати наукові пікніки з’явилася 17 років тому у Польщі, згодом з наукових пікніків постав Інститут науки Копернік, що є партнером у організації наукових пікніків в Україні. «Наукові пікніки в Україні» фінансуються Польсько-Американським Фондом Свободи в рамках Програми «Перетворення в регіоні – RITA» та Фондом міжкультурних ініціатив з Варшави.

Ініціатором та організатором «SCIENTIFIC FUN» у Львові є молодіжна громадська організація «CREART». Головним співорганізатором виступає Національний університет Львівська Політехніка.

comments powered by HyperComments