Тетяна Толста на Форумі видавців у Львові

Наталя Істоміна  |  П'ятниця, 13 вересня 2013, 10:36
Тетяна Толстая - відома російська письменниця, публіцист і телеведуча. В Україну вона прибула з нагоди Форуму видавців, в рамках якого провела творчу зустріч із читачами. Модерував зустріч Олександр Гаврилов, російський критик, редактор і літературний діяч.
Тетяна Толста на Форумі видавців у Львові

Тетяна доволі епатажна особистість. Чого варті лише її висловлювання: „Мене попросили написати матеріал на славу куріння – я написала. Продажна душа!”. І вже зовсім згодом письменниця розповідає, чому покинула популярну телепередачу: „У „Славі” було все підробка, обман і брехня. Тому я звідти пішла. Хоча гроші хороші були. Але все брехня. Всі підробні. Всі.”  Тобто її епатажні висловлювання не є чимось продуманим і не є частиною іміджу. Тетяна особистість, яка не підлаштовується під жодні рамки і стереотипи. В тому числі і соціокультурні.

Письменниця розповіла про „кухню”  телепередачі  „Хвилина слави”. „Про переможця другого сезону говорили, що він автомеханік із Кубинки. Знімали батьків, які казали: „Олексій у нас дуже хороший автомеханік”. Потім він колеса прикручував. Насправді він виявився чемпіоном світу із спортивної гімнастики і працював у цирку „Du Soleil”. Там такий рівень перфомансу, що не передати. Я була на спектаклі в Лас-Вегасі, який називався „О”. Там з величезною точністю працює обладнання. Тільки що по сцені пробігли яскраві як пташки артисти, тоді вони стрибають на верх, кидаються на підлогу, а вон вже вода, бо розсунулися дошки. Поєднання вражає, а у нас заклинило  б щось і… Так-от, цирк „Du Soleil”, а вони для того щоб народу було зрозуміліше говорять, що це автомеханік із Кубинки. Ну не сволочі? Так не можна.”

Далі Тетяна розповіла про цікаву деталь пов’язану з sms-голосуванням на програмі „Хвилина слави”. „Люди голосували з допомогою sms-повідомлень, але на ці результати ніхто не звертав уваги” – зазначила вона. Мені здається, що програми вітчизняного виробництва також працюють за таким принципом. Звісно не факт, та все ж…

Тетяна Толста поділилася з публікою своїми літературними вподобаннями. Серед переліку улюблених поетів вона назвала Тютчева, Блока, Федосевича та Пушкіна. До Пастернака у письменниці особливе ставлення. „У віршах видно натягнутість і шов. Як людина, яка пише, я розумію, що шов завжди є. Просто часто наше око не ловить цей шов” – розповіла публіцист.

Сидячи на сцені, п. Тетяна тримала руки схрещеними на грудях. Така позиція означає, що оратор закритий до публіки і психологи це підтвердять. Проте, всупереч своїй же ж позі, письменниця продемонструвала напоказ відкритість у словах. Жінка постала перед публікою без прикрашання, стереотипів і масок. Львів’яни змогли пересвідчитися у щирості та високій інтелектуальності російської письменниці.

 

 

 

comments powered by HyperComments