Костянтин Грищенко: «Форум видавців – гідний спадкоємець та продовжувач історичних традицій українського книговидавництва»

Оля Юречко  |  Четвер, 12 вересня 2013, 15:57
Від сьогодні 20-й Форум видавців відкритий для усіх, хто любить читати. З вітальними словами на заході, присвяченому офіційному відкриттю події виступили представники політичної еліти України, Польщі і Канади та найвідоміших міжнародних організацій. Усі вони щиро захоплювалися національним книжковим святом і зичили йому довгих років діяльності і процвітання. Читайте у цитатах.
Костянтин Грищенко: «Форум видавців – гідний спадкоємець та продовжувач історичних традицій українського книговидавництва»

Віце-прем’єр-мністр України Костянтин Грищенко: «Відчуваю не тільки радість, але й гордість за те, що  Україні є знаковий культурний захід, який збирає учасників з усіх куточків планети. Те, що така подія відбувається у Львові – не випадково, адже Львів був рушійною силою книговидавництва на східнослов’янських теренах. Цьогоріч ми відзначаємо 440 років від дня заснування у Львові першої друкарні Івана Федорова. Форум видавців – це гідний спадкоємець та продовжувач історичних традицій українського книговидавництва. Хочу відзначити ту важливу місію, яку упродовж 20-ти років виконує Форум для популяризації книги  Україні».

Міністр культур і національної спадщини Республіки Польща Богдан Здруєвський: «Передусім хочу подякувати за день присвячений книзі. Книжка – це космос, суспільність, свобода, це можливість пізнати речі, познайомитися зі світом, можливість розуміти іншого. Також важливо відміти те, що сьогодні відбувається у Львов зустріч не лише з книжками, видавцями, не лише авторів, але й усіх тих, хто говорить про якість книг і якість самого читання».

Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін: «Дякую за те, що моя країна – Польща цього року є почесним гостем на Форумі. Радий, що Польща присутня тут і через видавців, і через переклади польською мовою, адже за останні 20 років українською мовою видано понад 400 книг. У рамках українсько-польської співпраці відбувається близько 50 заходів і  переконаний, що це буде дуже успішний проект».

Посол України в Польщі Маркіян Мальський: «Ми є свідками того, як до традиційних історичних символів європейського Львова, таких як церкви і костели, Ратуша, Львівський університет долучається міжнародний Форум видавців у Львові. Це є свідченням того, що Львів був і залишається духовною столицею України, джерелом духовної наснаги для мільйонів України».

Міський голова Львова Андрій Садовий: «Форум має статус національного. 20 років – дуже серйозне випробування. Думаю усі чиновники погодяться з тим, що необхідно передбачити рядок у державному бюджеті про фінансування. Адже Форум видавців – це громадська організація, яка виконує дуже важливе соціальне замовлення, тому що стільки акцій, скільки проводить Форум не проводить жодна організація. Гривня з державного бюджету, спрямована на Форум, принесе ще 100 гривень».

Окрім того, в урочистому відкритті взяли участь голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олександр Курдінович, голова Львівської обласної ради Петро Колодій та багато інших співорганізаторів та партнерів. Куратором заходу виступила засновниця Форуму видавців у Львові Олександра Коваль.

Фото: Валерій Шмаков

comments powered by HyperComments