Як досягти нульового рівня деградації ґрунтів. Актуальну тему обговорили на круглому столі

Середа, 24 жовтня 2018, 17:15
23 жовтня у прес-центрі компанії AgroGeneration, вже не вперше, на круглому столі було піднято питання деградації ґрунтів.
Як досягти нульового рівня деградації ґрунтів. Актуальну тему обговорили на круглому столі

Тема круглого столу надзвичайно актуальна, адже ґрунт є основним середовищем вирощування сільськогосподарських рослин. Відомо, що внаслідок природного й антропогенного впливу відбувається деградація ґрунтів, втрачається їх родючість, що призводить до порушення біологічних циклів та енергетичного балансу.

Олександр Журавель, фахівець проекту ФАО в Україні «Інтегроване управління природними ресурсами в деградованих землях лісостепової та степової зон України», зауважив, що основна мета проекту - звести деградацію ґрунтів на території України до нуля, тобто зупинити її.

«Перед Україною стоїть глобальна відповідальність забезпечити світове населення якісним та поживним продовольством . Відповідно до 17-ти цілей глобального розвитку, перед ФАО стоїть ціль №2 – досягнення нульового голоду до 2030 року. Україна в цьому процесі відіграє ключову роль», - зазначив Олександр Журавель

Проект розраховано на 3-и роки та його реалізація зараз набирає обертів. Під час круглого столу представили перші спільні напрацювання з агрокомпанією Agrogeneration, що були впроваджені на одному з полів агрокомпанії у Харківській області  по озимому гороху.   

За останні роки Україна збільшила валове виробництва зернових, олеїнових та ін..культур, звісно, це поступово впливає на стан родючості українських ґрунтів. За градацією ФАО існує 9 видів деградації ґрунтів, основними з яких є вітрова або водна ерозія, переущільнення, втрата гумусу та ін.. Організація впроваджує ідею Conservation Agriculture «консервуюче або грунтозберігаюче землеробства», яке передбачає дотримання трьох принципів господарювання: постійне покриття ґрунту рослинами або рослинними рештками, мінімально можливий обробіток ґрунту, різномаїття культур, зокрема сівозміна щонайменше із трьох культур, в тому числі бобових.

До однієї з таких технологій можна віднести систему нульової обробки ґрунту No-Till. Ще 40 років тому, аграрії з Аргентини почали вирішувати проблему ерозії ґрунтів. Після замірів норми гумусу в ґрунті, яка повинна складати 7,5%, отримали 2,5%, почалися пошуки вирішення проблеми. На державному рівні сільськогосподарську продукцію, яка вироблялась для експорту прирівняли до корисних копалин. Тоді вперше спробували No-Till. На сьогоднішній день в Аргентині 95% земель в обробітку використовують технологію No-Till. Досвід з використання No-Till в Аргентині переймали представники компанії УКРАГРОЦЕНТР.

«Наша компанія займається пошуком та втіленням нових інноваційних технологій в агропромисловий комплекс України. Ми постійно шукаємо нові інструменти для збільшення рентабельності в сільськогосподарському виробництві на світовому ринку. Минулого місяця ми відвідали Аргентину, головною темою обговорення з аргентинськими колегами стала деградація ґрунту та ерозія. За 40 років завдяки технології No-Till вони не тільки вирішили проблему деградації своїх ґрунтів та збільшили рентабельність, а й збільшили рівень гумусу на 0,5%», - поділився досвідом Олексій Луговий, співвласник компанії УКРАГРОЦЕНТР.

В рамках впровадження системи No-Till в Україні, компанія УКРАГРОЦЕНТР починає соціальний проект. У грудні 2018, за запрошенням УКРАГРОЦЕНТРУ, науковці з Аргентини ділитимуться досвідом на круглому столі та проведуть ряд семінарів для українських агрономів та сільськогосподарських виробників.

Весь цивілізований світ сьогодні говорить: все що екологічно – то економічно. Не перший план виходить не економіка, а екологія. Європа має принципово інший підхід, веде господарювання, як мінімум с балансом поживних речовин і гумусу. Україна має негативний баланс, за 20 років було втрачено 0,5% гумусу. Результатами роботи нашого аграрного сектору з 3,5% гумусу на сьогодні маємо 3%.

Компанія Syngenta в рамках програми THE GOOD GROWTH PLAN до 2020 року презентувала реалізацію соціального проекту по боротьбі з деградацією сільгоспугідь. Мета проекту довести можливість зупинки ерозійних процесів та збільшення біорізновиду простими, необтяжливими методами.

«Ми хочемо довести до наших фермерів, що нічого важкого від них не вимагається для збереження родючості ґрунтів. Ми будемо проводити семінари, де навчимо як це реалізувати. Не треба шукати підтримки в держави або вкладати великі кошти. Треба мати відповідальність, бажання та мету залишити після себе родючі ґрунти своїм нащадкам», - вів пропаганду по відновленню та збереженню родючості українських ґрунтів Олександр Зозуля, керівник підрозділу регіонального маркетингу компанії Syngenta в Україні. 

 

comments powered by HyperComments