Виробництво вина в Україні впало на 40%

Середа, 11 квітня 2018, 10:54
У 2017 році виробництво тихих та ігристих вин в Україні порівняно з 2013-м зменшилося на 40%, склавши 10,3 млн тонн.
Виробництво вина в Україні впало на 40%

При цьому якщо ринок тихих вин після обвалу в 2014 році поступово зростав, то сегмент ігристих можна назвати волатильним. У 2017 році виробництво тихих вин в Україні зросло майже на 1,5% порівняно з попереднім роком. Виробництво ігристих вин скоротилося на 24%.

Основна причина — купувати шампанське стали набагато рідше, навіть у період свят, пише у своєму блозі у виданні «Діло» Олександр Соколов, генеральний директор аналітичної компанії Pro-Consulting.

За його словами, найбільше на ринок вплинула втрата Криму, де залишилася практично половина виноградників, а також основного ринку збуту — Росії.

Сьогодні великі вітчизняні виробники активно працюють в трьох сегментах. Перший — переробка винограду на виноматеріали й подальший його експорт у сусідні країни (Росія та Грузія). Другий — розлив імпортного вина по пляшках для подальшої реалізації в Україні. До речі, за такою схемою в Україну потрапляє недороге вино, вироблене в Чилі та Молдові.

Третій сегмент орієнтований на місцевий ринок. Він включає в себе виробництво переважно недорогих вин з дешевих виноматеріалів різної якості обробки.

І тільки менше піввідсотка складають так звані елітні вина. «Не всім українцям по кишені такі вина. А ті, хто може собі їх дозволити, швидше віддадуть перевагу дорогому імпорту, ніж українському виробництву. Крім того, одним з основних каналів збуту елітних вин є експорт. Україна ж поки залишається країною з невисоким винним статусом», — пояснює Соколов.

comments powered by HyperComments