Геральдисти України: Ростислав Касьяненко (портфоліо родових гербів)

Середа, 21 грудня 2022, 04:14
Відомий журналіст Ростислав Касьяненко присвятив себе генеологічному пошуку та геральдиці, за його власними мірками, не дуже давно. "Що таке декілька, хай навіть десяток, років — у порівнянні з вічністю?" — жартує він, натякаючи на часи хрестових походів, під час яких і з'явилися перші армігери (гербовласники). 
Геральдисти України: Ростислав Касьяненко (портфоліо родових гербів)

За словами геральдиста, за цей час йому доводилося працювати з багатьма геральдичними художниками. Проте ідеї всіх гербів, окрім власного, він розробляв самотужки. Випадок з гербом родини Касьяненко (з роду Шовкоплясів) окремий і вартий ще однієї статті, затято каже він. 
 

ПРИКЛАДИ ВЕЛИКИХ ГЕРБІВ (Українське геральдичне товариство)
 

Родовий герб СПОДАРИКІВ з Надсяння та Галичини

Гербовласниці: Марія Миколаївна (з дому – СПОДАРИК) та Анна Євгенівна СЮЧ (обидві – Львів)

У щиті, розтятому на червоне та синє поля, золотий ключ вгору вушком, в якому срібний лапчастий хрест, та з борідкою, на якій вирізано лапчаcтий хрест і 6-променеву зірку, у червоному полі золотий граб, над ним дві 6-променеві зірки – праворуч золота вище за срібну, у синьому полі золота фортеця з зачиненою брамою, над нею – срібний півмісяць рогами вгору.

Щит увінчує золота жар-птиця з розгорнутими крильми, з червоним язиком та смарагдом на червоній стрічці. Щитотримачі: золотий лев із червоним язиком і срібними пазурами та чорний ведмідь із головою анфас, із червоним язиком і срібними пазурами, який тримає мигдалеподібний червоний щит зі золотим хрестом у кільці.

Внизу на золотій стрічці із синім підкладом синій девіз: «SI DEUS PRO NOBIS, QUIS CONTRA NOS» («Якщо Бог за нас, то хто проти нас»).

Герб склали Ростислав Касьяненко та Максим Карий, виконав М. Карий (новий герб, № 733 у Гербовнику УГТ)

   

Родовий герб ГРАБОВЦІВ з Піддубівки та Луганська

Гербовласники: Іван Павлович ГРАБОВЕЦЬ, Любов Павлівна КАСЬЯНЕНКО (з дому – ГРАБОВЕЦЬ) та Марія Павлівна СТАРЧЕНКО (з дому – ГРАБОВЕЦЬ), всі – Луганськ.

У зеленому полі з червоної основи виростає золотий дуб зі срібними жолудями і корінням, перед ним скошені навхрест срібний ключ борідкою вгору, на якій вирізано два лапчаcті хрести, та така ж шабля із золотим руків’ям додолу, у червоній основі під корінням – три срібні камені в золотих оправах (2:1). Щит увінчано повернутим праворуч лицарським шоломом, вкритим зеленим наметом зі золотим підбиттям.

Клейнод: із золото-зеленого бурелета виходить дівчина з косою в червоній сукні, яка тримає зелену лілію в правиці та щиток у лівиці, на якому в зеленому полі – золотий граб, а над ним дві 6-променеві зірки: золота та срібна.

Щитотримачі: золотий лев з крилами, червоним язиком та срібними пазурами, який тримає золотий посох, і такий же бик з червоним язиком, срібними рогами і копитами, який тримає золотий спис.

Внизу на зеленій стрічці зі золотим підкладом девіз золотом: «ПЕРЕД МАЛЬОВАНОЮ КРАСОЮ ЗАВЖДИ І ГРАБ – ГРАБОВЕЦЬ».

Герб склав Ростислав Касьяненко, виконав Максим Карий (новий герб, № 737 у Гербовнику УГТ)


Родовий герб КАСЬЯНЕНКО з с. Яструбине

Гербовласники: Юрій Васильович (Харків), Іван Андрійович (Яструбине), Геннадій Миколайович (Ош, Киргизстан), Дмитро Вікторович КАСЬЯНЕНКО (Ярославль, РФ), Тетяна Ігорівна КЕНІХ (Суми), Наталія Ігорівна КАПУСТЯНСЬКА (Житомир)

У золотому полі верхи на червоному носорозі чорновусий та чорночубий козак у таких же чоботях, у синіх жупані та шароварах, підперезаний червоним поясом; з шаблею з золотим ефесом у чорних, прикрашених золотом, піхвах на поясі; козак здійняв обома руками над головою синій відріз шовку.

Щит обрамлено золотим картушем та увінчано золотим етруським шоломом із чеканкою дикого кабана на нащічниках і прикрашено головою яструба з червоними очами та язиком.

Клейнод: золота пара крил, на яких праворуч – червоні краплі, ліворуч – сині; між крилами – червона сума з золотим ґудзиком.

Щитотримачі: золотий лев з крилами, червоним язиком та срібними пазурами тримає у лівиці направлений вгору золотий спис з двома щаблинами на держаку, і такий же бик з червоним язиком, срібними рогами і копитами тримає у правиці золотий посох, а на лівиці – розтятий синьо-червоний малий щиток із розтятим на срібло та золото грабом, а над ним – дві такі ж 6-променеві зірки.

Внизу на синій стрічці зі золотим підкладом девіз золотом: «AUT VIAM INVENIAM AUT FACIAM» («Або знайди дорогу, або проклади її власноруч»).

Герб склали: Ілья Ємелін, Ростислав Касьяненко, виконали Олексій Максимов, Максим Карий (новий герб, № 763 у Гербовнику УГТ).
 

Родовий герб КОЛІСНИКІВ з Луганська та Москви 

Гербовласники: Раїса Прокопівна КАСЬЯНЕНКО (з дому КОЛІСНИК, Харків), Валерій Прокопович та Ірина Валерїівна КОЛІСНИК (обидва – Москва, Росія), Надія Валеріївна ЧЕРНЯК (з дому КОЛІСНИК, Саннівейл, США)

У мигдалеподібному щиті тонкий перекинутий вилоподібний синій хрест із хвилястою стійкою, облямований у 1-му та 3-му полях сріблом; у 1-му синьому полі – золоте колесо-коловорот; у 2-му золотому – лілія розтята на синє та зелене; у 3-му зеленому – золотий ведмежий слід, пазурами догори.

Щит увінчаний сталевим єрихонським шоломом із бармицею та вкритий золото-синім наметом із дубового листя, прикріпленим таким же бурелетом. Клейнод: срібний козел зі золотими рогами та копитами тримає у правій лапі три червоні стріли, навхрест золотими вістрями додолу та з таким же оперенням.

Щитотримачі: чорний кінь зі золотими копитами та срібний півень із червоним гребенем, лапами і пір’їнами крил та хвоста, який тримає лапами щит з обох боків. З-поза щита виходить на золотому древку корогва з двома косицями та тонкою золотою лиштвою, на зеленому полі – золота підкова вухами додолу та такий же лапчастий хрест.

Внизу на синій стрічці девіз золотом: «VICTORIA CONCORDIA CRESCIT» («Перемога відбувається з гармонії»).

Герб склав Ростислав Касьяненко, виконали Валерій Напиткін та Олег Щекотихин (новий герб, № 762 у Гербовнику УГТ)
 

Родовий герб ПОДСТЬОГІНОЇ з Луганська

Гербовласниця: Зінаїда Єгорівна КОЛІСНИК (З дому ПОДСТЬОГІНИХ) 

У синьому полі золота змія з червоними очима обернулася кільцем навколо облямованого золотом прямого червоного хреста, під нею – золотий ведмежий слід, пазурами догори.

Щит накладено на чорний якір із золотим канатом, вільний кінець якого прив’язаний до хвоста щитотримача – вкритого зеленою лускою василіска з червоними півнячими гребінцем і сережками, золотими очима, дзьобом і пазурами, чорними зі срібним підбиттям крилами, який сидить на якорі і тримає лапою щит з правого боку.

Щит увінчаний сталевим єрихонським шоломом із бармицею та вкритий синім наметом із дубового листя з золотим підбиттям, прикріпленим золото-синім бурелетом.

Клейнод: срібно-чорна із золотими крилами, хвостом та лапами пташка-зуйок, яка тримає у червоному дзьобі гілку ліщини з зеленим листям і двома золотими горіхами.

Праворуч від щита на накинутій на шток і лапу якоря синій стрічці девіз золотом: «DAT GLORIA VIRES» («Слава зміцнює дух»).

Герб склали Єгор Подстьогін і Ростислав Касьяненко, виконав Валерій Напиткін (новий герб, № 753 у Гербовнику УГТ)

 

ПРИКЛАДИ МАЛИХ ГЕРБІВ (Гербовники: УГТ, СВРТ, «О ГЕРБАХ»)
 

Родовий герб ПОДСТЬОГІНИХ з Орєхово-Зуєво (РФ)

Гербовласники: Подстьогіни, що ведуть свій родовод від Єгора Єгоровича Подстьогіна

(рос.) В щите, опрокинуто-вилообразно разделённом на лазурь, червлень и зелень, серебряный василиск с золотыми вооружением и хвостом, проросшим вверху щита посередине веткой лесного ореха о двух золотых плодах с ниспадающими от них тремя серебряными листьями, меж лап которого золотой якорь, опрокинутый в правую перевязь, обвитый и перевитый серебряным канатом. Вверху щита две серебряные медвежьи лапы.

Щит увенчан простым стальным шлемом. В нашлемнике золотой змей с червлёными глазами, обернувшийся кольцом вокруг прямого червлёного креста; на змее серебряная, с золотым вооружением птица (зуёк) с воздетыми крыльями, держащая в клюве зелёную дубовую ветвь с тремя золотыми желудями.

Намёт: лазоревый, справа подбитый золотом, слева – серебром. Девиз: на червлёной ленте серебряными литерами «DAT GLORIA VIRES» («Слава укрепляет дух»).

Самобытный герб, соответствует геральдическим правилам и Кодексу СВРТ, включен в часть ІІ его Гербовника

Герб разработан Николаем Чернухинвм на основе семейной легенды о Подстегине Егоре Егоровиче, уроженце деревни Барской (ныне Красной) Дубравы, что под Орехово-Зуевым, живя и работая в которой Подстегин Е.Е. по доносу попал в ГУЛАГ, где строил Беломорканал.

Наброски Егора Подстегина, по инициативе его правнука Ростислава Касьяненко, были трансформированы в эскиз художником Валерием Напиткиным, по которому Н.Чернухин создал несословный герб.
 

Родовий герб КОЛІСНИКА з Луганська 

Гербовласник: Прокопій Тихонович КОЛІСНИК

У щиті тонкий перекинутий вилоподібний синій хрест із хвилястою стійкою, облямований у 1-у та 3-у полях сріблом; у 1-у синьому полі срібний півень із червоним гребенем, лапами та пір’їнами хвоста, тримає у правій лапі три срібні стріли, навхрест вістрями додолу; у 2-у золотому полі спинається чорний кінь; у 3-у зеленому полі – золоте колесо-коловорот. Щит накладено на дві скошені навхрест вістрями вниз запорізьку та донську козацькі шаблі й увінчано повернутим праворуч сталевим лицарським шоломом із золотим декоруванням та хрестом-колардом.

Шолом вкритий праворуч синім, а ліворуч – зеленим наметом дубового листя із золотим підбиттям, прикріпленим золото-синьо-зеленим бурелетом. Клейнод: червоне павине пір’я та три золоті стріли навхрест вістрями додолу, перев’язані синьою стрічкою.

З-поза щита виходять вгору два прапори з двома косицями та тонкою золотою лиштвою, на золотих древках, праворуч – зелений із золотим лапчастим хрестом у червоному сяйві та трьома золотими 6-променевими зірками, ліворуч – синій із золотим коловоротом.

Під щитом два ордени на стрічках та зелені дубова й горіхова гілки зі срібно-золотими плодами, перевиті золотою стрічкою з червоним девізом: «ГОРИТ В СЕРДЦАХ У НАС ЛЮБОВЬ».

Герб склав Ростислав Касьяненко, виконав Валерій Напиткін (новий герб, № 747 у Гербовнику УГТ).

Родовий герб КОЛІСНИКІВ з Євсуга та Луганська

Гербовласники: Костянтин Вікторович КОЛІСНИК, Галина ПРОКОПЕНКО, Ірина ГОЛОВАНОВА (всі – Луганськ), Ольга ПАРПАЛАК (Старобільськ), Антоніна ІЛЬЧЕНКО, Раїса АРХІПОВА, Клавдія КОЗЮБЕРДА (усі з дому – КОЛІСНИК), Віктор Миколайович КОЛІСНИК (всі – Євсуг)

У щиті тонкий перекинутий вилоподібний синій хрест із хвилястою стійкою, облямований у 1-у та 3-у полях сріблом; у 1-у синьому полі – золоте колесо-коловорот; у 2-у золотому – спинається чорний кінь; у 3-у зеленому – золота підкова, вухами додолу, зі золотим лапчастим хрестом всередині. Щит накладено на дві скошені навхрест вістрями вниз запорізьку та донську козацькі шаблі й увінчано повернутим праворуч сталевим єрихонським шоломом із бармицею.

Шолом вкритий праворуч синім, а ліворуч – зеленим наметом дубового листя із золотим підбиттям, прикріпленим золото-синьо-зеленим бурелетом.

Клейнод: срібний козел із золотими рогами та копитами тримає у правій лапі три червоні стріли, навхрест золотими вістрями додолу, та з таким же оперенням. З-поза щита виходять скошено вгору дві хоругви на золотих древках: праворуч – зелена із золотою підковою з хрестом (як у щиті); ліворуч – синя із золотим коловоротом, обидві з двома косицями та тонкою золотою лиштвою.

Внизу на синій стрічці девіз золотом: «МРІЇ ПОТРІБНА ВОЛЯ».

Герб склав Ростислав Касьяненко, виконали Валерій Напиткін та Олег Щекотихин.(новий герб, № 770 у Гербовнику УГТ)
 

Родовий герб СЮЧІВ з Нового Давидкова та Львова
Гербовласники: Євген Васильович СЮЧ та Євген Андрійович СЮЧ-СОЛДАТЕНКО (Львів)

У червоному полі зелений тригорб, поверх усього – срібний меч із золотим руків’ям додолу, праворуч – спинється вліво срібний баран із золотими рогами та копитами, ліворуч – виходить срібний хрест із завішеним зеленим вінком; у синій главі, відділеній срібною тричі ламаною нитяною балкою, 6-променева зірка над півмісяцем, обабіч – по 4-променевій зірці, всі золоті.

Щит накладено на скошені навхрест срібні бойовий молот і подвійний ланцюговий моргенштерн та увінчано повернутим праворуч чорним шоломом із золотим декоруванням. Шолом вкрито справа синім наметом із золотим підбиттям, зліва – червоним зі срібним, прикріпленим золото-синьо-червоним бурелетом.

У клейноді виходить золота правиця зі срібними крилами і розмахує золотою пращею з червоним каменем. Під щитом на синій стрічці з золотим підбиттям девіз золотом: «CITIUS, ALTIUS, FORTIUS!» («Швидше, вище, сильніше!»).

Герб склали Ростислав Касьяненко та Максим Карий, виконав М. Карий  (новий герб, № 736 у Гербовнику УГТ)

 

Родовий герб КОЗЛОВСЬКИХ з Харкова
Гербовласники: Валерій Флорійович і Валентина Іванівна КОЗЛОВСЬКІ (Харків), Євген Валерійович КОЗЛОВСЬКИЙ (Феодосія), Вероніка Валеріївна КОЗЛОВСЬКА (Гелмонд, Нідерланди)

Щит напіврозтятий і напівскошений обабіч трьома срібними стрілами, що сходяться золотими вістрями; у правому зеленому полі спинається вліво срібний козел із золотими рогами, очима та копитами; у лівому синьому – срібне яструбине крило із золотою лапою; нижнє поле перетяте нитяними срібною та синьою хвилястими балками, у верхньому чорному полі – три срібні камені, один над двома, у нижньому срібному – синя сніжинка.

Щит увінчує повернутий праворуч сталевий лицарський шолом, підбитий червоним, вкритий справа синім наметом із золотим підбиттям та зліва зеленим зі срібним, що прикріплений золото-синьо-срібно-зеленим бурелетом.

Клейнод: виходить срібний козел із золотими рогами, очима та копитами й у піднятій правиці тримає три червоні стріли із золотими вістрями вниз.

Під щитом скошені навхрест дві срібні шаблі із золотими ефесами догори, перевиті синьою стрічкою із золотим підбиттям та девізом золотом: «СКАЗКУ СДЕЛАТЬ БЫЛЬЮ».

Герб склав Ростислав Касьяненко, виконав Максим Карий (новий герб, № 864 у Гербовнику УГТ)

 

Родовий герб КАСЬЯНЕНКО (з роду ШОВКОПЛЯСІВ) з с. Яструбене Сумської обл.
Гербовласник: Василій Андрійович Касьяненко.

(рос.) В золотом поле скачущий на червлёном носороге черноусый и черночубый казак в чёрных сапогах, в лазоревых шароварах и таковом же кафтане, подпоясанном червлёным кушаком, с имеющей золотой эфес саблей в черных, украшенных золотом, ножнах на поясе, воздевший обеими руками над головой лазоревый отрез ткани.
На щите — простой шлем.

В нашлемнике — золотой лёт, обременённый каплями без числа: справа — червлёными, слева — лазоревыми; между крыльями — червлёная сума, застёгнутая на золотую пуговицу. Намёт лазоревый, подбитый золотом.

Девиз: «КРОВ НЕ ВОДА, РОЗЛИВАТИ ШКОДА» — начертан золотыми литерами по лазоревой ленте.

Герб дополнен лентой ордена Отечественной Войны II степени между двух лент ордена Красной Звезды, выходящими внизу из-за щита.

Герб принят 25 сентября 2019 года в Харькове (Украина).

Авторы-разработчики герба — Илья Емелин и Алексей Максимов; художник – А. Максимов.
 

P.S. З питань створення гербів чи дослідження родоводу "Варта" радить звертатися до перевірених фахівців з питань геральдики та генео-пошуку.
Контакт героя нашого матеріалу залишаємо тут: +38 067 7577325 (у месенджерах: TG, Whatsapp, Viber) — Ростислав Касьяненко, email: [email protected].  

comments powered by HyperComments