А хулі-хулі-хулігани! Або кримінал довкола львівського Євромайдану

Катерина Поліщук  |  Понеділок, 16 грудня 2013, 12:59
Розбиті шибки, перекриття дороги, використання піротехніки в натовпі та написи на сіті-лайтах: «Я не піду з майдану до відставки Януковича» - це не повний перелік «страшних» злочинів вчинених під час мітингів на підтримку Євромайдану. Загалом за фактами правопорушень, які були виявлені під час проведення масових заходів на території області на підтримку євроінтеграції правоохоронці Львівщини розпочали вісім (!) кримінальних проваджень.
А хулі-хулі-хулігани! Або кримінал довкола львівського Євромайдану

Таку офіційну інформацію повідомила Ганна Костюк, заступник голови тимчасової контрольної комісії Львівської обласної ради з аналізу ситуації, яка склалась у Львові під час проведення масових акцій на підтримку євроінтеграції. Мовляв на адресу Львівської обласної ради надійшов лист Головного управління МВС України у Львівській області, в якому було надано роз’яснення по кожному кримінальному провадженню окремо

На цих роз’ясненнях варто зупинитись окремо. Адже факти, по яких відкриті кримінальні провадження, вражають своєю «масштабністю» та актуальністю.

Отож кримінальні провадження розпочато щодо ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України. Йдеться про спричинення невідомою особою тілесного ушкодження навпроти буд. №13, що на просп. Свободи у м. Львові, де проходять акції протесту. От тільки хто і кого побив - невідомо.

Ще одне провадження відкрито відповідно до ч. 1 ст. 279 КК України за фактом блокування транспортних комунікацій, шляхом влаштування перешкод. Йдеться про обмеження руху в с. Гамаліївка, Пустомитівського району. Про цю ситуацію повідомляли майже всі львівські ЗМІ. Адже це був перший автобус з активістами Євроомайдану, який затримало ДАІ. Тоді мітингувальник повідомляли, що даівці зняли з автобуса задній номерний знак, щоб не випустити їх далі. До слова по цій справі вже викликали на допити керівника управління внутрішньої політики Андрія Шевціва. Виявляється суд підозрює, що це він організував блокування дороги. На своїй сторінці у facebook чиновник підтвердив версію мітингувальників, однак це не завадило Пустомитівському районному суду заборонити йому наразі виїжджати за межі Львова.

Ще п’ять проваджень розпочато за ч. 1 ст. 296 КК України. За фактом вчинення невідомою особою хуліганства – грубого порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю.

Окреме кримінальне провадження відкрили по факту «кидання сніжки», якою розбили вікно в приміщенні Львівської облдержадміністрації під час пікету 25 листопада 2013 року. Що, в принципі, з наукової точки зору - логічно. Міліції  цікаво, де мітингувальники знайшли в листопаді стільки снігу, щоб зліпити цілу сніжку і розбити нею вікно. Снігу тоді випало дуже мало…

За розбиту шибку біля Личаківського районного суду, що розташований за адресою м. Львів, вул. Лепкого, 16, теж доведеться комусь відповісти.

Як і за хуліганські дії та кидання піротехніки у натовпі мітингувальників біля пам’ятника Шевченкові та підпал фаєра 23 листопада 2013 року біля центрального входу в приміщення Львівської міської ради, що на площі Ринок, 1. Також до хуліганських дій правоохоронці віднесли появу на сіті-лайтах та листівках написів із змістом: «Я звинувачую Януковича в тому, що він пролив кров», «Я не піду з майдану до відставки Януковича». А також чорно-білі листівки формату А4 з зображенням схожими на обличчя Віктора Януковича та Володимира Путіна.

Чесно кажучи, я довго чекала, коли ж правоохоронці нарешті візьмуться за графіті на стінах і рекламних щитах, за незліченну кількість листівок з невідомою інформацією, яку мені тицяють в руки на вулиці. Та, головне, за ці жахливо-небезпечні петарди, які масово використовують на Новий рік.

Нарешті! Нарешті, у Львові можна буде спокійно вийти в центр міста до головної ялинки!

От тільки страшно подумати про кількість кримінальних проваджень, які львівська міліція відкриє після святкування Нового року…

comments powered by HyperComments