Російська державність. Майже серйозно

Остап Нетахата  |  П'ятниця, 28 березня 2014, 21:43
Головні атрибути кожної держави – це її прапор, герб та гімн. Неоімперія Росія також їх має. Але чи такі вони вже «ісконно русскіє», як вважають росіяни. Не забуваючи, вказувати на свою винятковість.
Російська державність. Майже серйозно

Як намагається всьому світові нав’язати сучасна російська пропаганда, росіяни мають якусь незрозумілу місію чи то порятунку світові не відомо від кого, чи то панування росіянина над ненависним йому світом. Пояснюють цю «місію» росіянам тим, що Росія має винятковість, а Москва і взагалі нащадок Риму і має створити третю світову імперію. Відповідно і панувати над світом.

Але чи все таке у тієї Росії виняткове. Далеко ходити і заглиблюватися в історію російського державотворення не будемо. Зупинимося на головних атрибутах держави, зокрема, сучасної Росії. Звичайно, трішки заглянемо в історію, бо без цього ніяк. Ні себе не усвідомити, ні заглянути в майбутнє.

Почнемо з прапора. Знайти якесь розумне і переконливе пояснення, що має символізувати кольорова гама російського триколора не можуть дослідники й до сьогодні. А все тому що, є таке версія, що кольори прапора запозичені з нідерландського прапора і просто перекручені.  

«До XVII століття Росія не мала єдиного державного прапора. Історію його виникнення можна простежити з часів царя Олексія Михайловича Романова, коли, в 1668 у, було спущено на воду перший російський військовий корабель «Орел».

Голландський інженер Давид Бутлер, що керував будівництвом корабля, звернувся до Боярської думи з проханням «... випросити у Його Царської Величності наказ: який, як у тому є звичай в інших держав, підняти на кораблі прапор». Палацовий наказ на це прохання відповів, що в практиці такого не траплялося, а Збройна палата «будує стяги, хоругви та прапори для військових частин і воєвод, а як бути з корабельним прапором, Цар наказав запитати його, Бутлера, який є на те звичай в його країні»(рос.).

Прапор Нідерландів з 1630 року представляв собою полотнище, що складається з трьох горизонтальних смуг рівної ширини: червоної (верхня), білої (середня) і синій (нижня), про що Бутлер і доповів царю. Відомо, що доповідь Бутлера мала результат: «Розпис, що ще треба до корабельного будові, окрім того, що нині куплено за морем»(рос.) свідчить, що для прапорів була закуплена «кіндяк-червона», біла та синя матерія», – подає Wikipedia з посиланнями на А. Олеарія, А. Вісковатова, К. Іванова та В. Дигала.

Та не личить «вєлікай і мачугєй Рассіі» таке походження Державного прапора. Тому і з’являються подібні трактування:

І не тільки серед людей, а й учених мужів. Щоправда, у більш витончених формах.

Герб. Зображення двоглавого орла зустрічається ще на монетах часів Золотої Орди. Але до Росії цей символ прийшов звичайно ж не від монголо-татар, які зазнали свого розквіту ще за часів Чингізхана і зникли.

У нашого східного сусіда герб родом із Візантії. Двоглавий орел був прийнятий як державний герб у 1472 році після одруження великого князя Івана ІІІ з Софією Палеолог, племінницею останнього візантійського імператора Костянтина XI. Як може бути інакше? Росія ж як не крути, нащадок великої імперії.

Та як би там не було, висновок можна зробити один. Чи то від монголо-татар, чи то від візантійських Палеологів російський державний герб «запозичений». Тобто ніякого стосунку до людей і державних утворень на території, де ці люди проживали і проживають, символ двоголового орла не має. Вже другий державний атрибут Росії не є російським.

А щодо гімну, то, мабуть, писати багато не потрібно. Ті, хто прочитає цей текст і так знають історію російської «державної пісні». Напишу так, для формальності. Музика повністю взята у гімну Союзу Совітських Соціалістичних Республік. Та й смисл гімну не змінився, лише іншими словами переданий, без партії і Лєніна, але із їхнім духом. Що ще раз підтверджує «комплекс імперії» не нашого брата, а окупанта.

У висновку можна констатувати, що головні атрибути держави (прапор, герб, гімн) у сучасної Росії всі «запозичені». І яке може бути майбутнє у людей, які не мають символічної цілісності з предками та землею, на якій живуть?

comments powered by HyperComments