Ранньомодерна Україна була в тренді, її історія нічим не гірше, ніж у Польщі, Литви чи московії — Віктор Брехуненко

Ростислав Касьяненко  |  Понеділок, 12 лютого 2024, 15:08
В Українському Вільному університеті за участі академічної спільноти київського Університету ім. Бориса Грінченка відбулася презентація двох історичних книг: про кордони козацької України та російських фашизм.
Ранньомодерна Україна була в тренді, її історія нічим не гірше, ніж у Польщі, Литви чи московії — Віктор Брехуненко

«Обидві академічні праці вийшли друком дуже своєчасно, адже дозволяють нам краще зрозуміти багато факторів, що сприяли сьогоднішній російській війні проти України і, відповідно, краще протиставитись імперіалістичним і дезінформаційним аргументам москви», — вважає ректорка Українського вільного університету, професорка др. Марія Пришляк. Привітавши Університет ім. Б.Грінченка за видання колективної монографії «Заборонити рашизм», вона підкреслила, що російські імперіалізм та месіанство стали підґрунтям нової форми фашизму та знаряддям для нищення української ідентичності, історії та культури.

У відповідь перший проректор КУБГ кандидат педагогічних наук, доц. Лілія Гриневич зауважила, що з початком повномасштабної агресії росії, яка триває вже майже 2 роки, цивілізований світ почав принаймні замислюватися щодо коренів цієї війни і якою є правдива історія. «Втім ми лише на початку цього шляху. Адже, спілкуючись з академічними спільнотами європейських університетів, ми бачимо, що навіть в демократичних країнах ЄС погляди на українську історію через викривлену оптику «руського мира», нажаль, все ще присутні, — вважає вона. — Це наслідок, в першу чергу, багаторічних інвестицій росії у штучне «викривлене дзеркало» на події в Україні та її роль у європейських історичних процесах».

Такі «інвестиції», за словами п. Гриневич, тривали десятиліттями. Тому зараз війна йде не лише за повернення Україною своїх територій, але й за відновлення історичної правди в певні періоди української історії. Зокрема, в останньому, що перетворився на поле битви з неймовірни сучасним явищем — російським фашизмом.  

Деканка факультету суспільно-гуманітарних наук КУБГ, проф. кафедри філософії та релігієзнавства д-р Олена Александрова, передавши учасникам заходу найщиріші вітання від в.о. ректора Університету п. Олександра Турунцева, подякувала УВУ за надання майданчика для презентації академічних видань. «Для нас це – можливість долучитися до розвитку славістики в ЄС, представивши саме українську точку зору на багато дискусійних в історичному сенсі подій, — підкреслила вона. — Це дуже важливо особливо зараз – у такі буремні часи. Сподіваймося на подальшу плідну і всебічну співпрацю з УВУ нашого факультету, що й надалі готовий долучатися до таких подій: конференцій, воркшопів, можливо – спільних лекцій».

  

За словами модератора заходу, доцента кафедри всесвітньої історії КУБГ та докторанта УВУ Дмитра Гриня, колективною працею «Заборонити рашизм» особисто переймався Віктор Огнев’юк, ректор Київського столичного університету ім. Бориса Грінченка, незадовго, як він відійшов у засвіти. Збірник презентував проф. КУБГ Віталій Андрєєв, серед іншого — дослідник біографії засновника Мистецького українського руху. Віктора Петрова, який у 1947—1949 роках викладав етнографію на філософському факультеті Українського вільного університету в Мюнхені.

Автор другої книги, доктор історичних наук, завідувач відділу Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, проф. УВУ Віктор Брехуненко, що також є і співавтором першої, перебуваючі на викладах в Українському вільному університеті люб’язно погодився поєднати ці дві презентації. «До речі, одним із рецензентів монографії Брехуненка є професор кафедри історії України КУБГ, козакознавець Віталій Щербак. Тож нам вдалося абсолютно органічно побудувати тандем між УВУ та Університетом Борис Грінченка», — зауважив п. Гринь.  

«Ми маємо показати співвітчизникам, що українці мають шляхетну історію — нічим не гіршу за історію Польщі, Литви чи московії, — впевнений Віктор  Брехуненко. — Україна була в тренді, і нам нема чого посипати голові попілом! А втрачали свої землі усі: і Московія, і Польща, і Лівонія. У психологісному сенсі це дуже важлива річ – усвідомлення гідності своєї історії, без жодної вторинности та третинности».

Книга «Просторові межі українського світу: комплекс уявлень та їхня реалізація в ранньомодерній Україні (XVI-XVIII ст.)» проф. В.Брехуненка визначає сучасний розмір України -- його історичні коріння. Це надзвичайно цікава праця, яка розглядає як визначився наш власний простір концептуально і в практиці скрізь доби Руських князів, Речі Посполитої і Козаччини, зауважила ректорка УВУ п. М.Пришляк.

Книга щойно вийшла наприкінці 2023 року, а вже у січні 2024-го почала поступати до бібліотек. Наразі вона поширюється в Україні, в той час, як автори шукають варіанти для перекладів її англійською, німецькою та французькою мовами. Окрім фінансів це потребує відповідних фахівців, які б могли перекласти її з розумінням лексики та описаних в ній історичних процесів. Без допомоги держави чи приватних меценатів, які б покрили великі видатки не обійтися. Автори вірять що жертводавці, яки розкриють гаманця, знайдуться – патріотва в Україні та за її межами чимало. 

ПРЕЗЕНТОВАНІ КНИГИ:

➤«Заборонити рашизм» В. Огнев'юк, В. Андрєєв, В. Брехуненко, М. Відейко, Б. Гуменюк, І. Гирич, Л. Масенко, Ю. Митрофаненко, В. Огризко, О. Палій, В. Піскун, П. Полянський, В. Сергійчук, П. Чернега -- за заг. ред. В. Піскун -- Київ, ун-т ім. Б. Грінченка, 2023.

➤«Просторові межі українського світу: комплекс уявлень та їхня реалізація в ранньомодерній Україні (XVI-XVIII ст.)». Брехуненко Віктор, Бойко Петро і Заяць Андрій - Львів, Київ, 2023, 480 с.

comments powered by HyperComments