Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт путіна

П'ятниця, 17 березня 2023, 15:29
17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародні ордери на арешт президента Росії владимира путіна, і уповноваженої з прав дитини марії львової-бєлової.
Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт путіна

Їх підозрюють у незаконній депоратації українських дітей до росії.

«Сьогодні, 17 березня 2023 року, Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб у зв'язку із ситуацією в Україні: Володимира Володимировича Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, – йдеться у повідомленні МКС. – Володимир Володимирович Путін, 7 жовтня 1952 року народження, президент Російської Федерації, ймовірно, несе відповідальність за військовий злочин незаконної депортації населення (дітей) та незаконної передачі населення (дітей) з окупованих районів України до Російської Федерації (згідно зі статтями 8(2)(a) (vii) та 8(2)(b)(viii) Римського статуту).

Імовірно, злочини було скоєно на окупованій українській території щонайменше з 24 лютого 2022 року. Є достатні підстави вважати, що Путін несе персональну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини, (i) за вчинення діянь безпосередньо, спільно з іншими та/або за допомогою інших осіб (стаття 25(3)(a) Римського статуту), та (ii) за нездійснення ним належного контролю над цивільними та військовими підлеглими, які вчинили ці діяння або допустили їх вчинення і які перебували під його фактичною владою та контролем, відповідно до вищестоящої відповідальності (стаття 28(b) Римського статуту).

Марія Олексіївна Львова-Бєлова, 25 жовтня 1984 року народження, Уповноважений з прав дитини при Президентові Російської Федерації, ймовірно, несе відповідальність за військовий злочин незаконної депортації населення (дітей) та незаконної передачі населення (дітей) з окупованих районів України до Російської Федерації (за статтями 8(2)(a)(vii) та 8(2)(b)(viii) Римського статуту).

Злочини імовірно були скоєні на окупованій території України принаймні з 24 лютого 2022 року. Є достатні підстави вважати, що пані Львова-Бєлова несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини, оскільки вчинила ці дії безпосередньо, разом з іншими та/або через інших осіб (стаття 25(3)(a) Римського статуту).

Палата попереднього провадження II визнала, ґрунтуючись на заявах звинувачення від 22 лютого 2023 року, що існують обґрунтовані підстави вважати, що кожен підозрюваний несе відповідальність за військовий злочин незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих районів України в Російську Федерацію на шкоду українським.

Палата визнала, що ордери є секретними з метою захисту жертв і свідків, а також для забезпечення безпеки розслідування. Проте, враховуючи, що поведінка, про яку йдеться в даній ситуації, імовірно, має місце, і що інформування громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшого вчинення злочинів, Палата визнала, що в інтересах правосуддя слід уповноважити Секретаріат публічно оприлюднити існування ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які видано ордери, та способи відповідальності, встановлені Палатою.

Вищезгадані ордери на арешт було видано відповідно до заяв, поданих Звинуваченням 22 лютого 2023 року».

Зазвичай, такі ордери на арешт є таємними, але в цьому випадку вирішили зробити їх публічними.

Тепер 123 країни, які ратифікували Римський статут та є учасниками Міжнародного кримінального суду, можуть заарештувати путіна.

comments powered by HyperComments