Микола Поровський

Вівторок, 29 жовтня 2013, 17:48
Голова Республіканської Християнської партії, один зі співзасновників партії
Микола Поровський

Народився 20 червня 1956 року в селі Заріцьк Рівненського району Рівненської області. Українець. 1979 року закінчив будівельний факультет Українського інституту інженерів водного господарства у Рівному. Працював у Івано-Франківську на будівництві майстром, виконробом, заступником начальника управління. У 1987 році повернувся до Рівного, де працював заступником начальника “Рівнепромбуд”.

Брав участь у створенні науково-просвітницького товариства “Рух” в Івано-Франківську, у 1988 році заснував історико-культурологічне товариство “Пересвіт” у Рівному, член Товариства шанувальників української мови.

Один із засновників Народного Руху України. З квітня 1989 року - член оргкомітету Установчого з’їзду НРУ. У серпні призначений головою Постійно діючого Центру підготовки Установчого з`їзду НРУ. На Установчому з`їзді у вересні 1989 року обраний відповідальним секретарем, членом Проводу, а на Другому з`їзді - головою Координаційної Ради, заступником Голови НРУ. Організовував і координував проведення Ланцюга Злуки в січні 1990 року, зокрема, безпосередньо відповідав за відрізок Рівне - Житомир. Організатор численних мітингів, багатотисячних маніфестацій та багатьох агітаційних поїздок груп НРУ в східні регіони під час боротьби за незалежність України.

У березні 1990 року обраний народним депутатом УРСР від Рівненського виборчого округу № 340. Був координатором парламентської опозиції - Народної Ради. Працював у комісії Верховної Ради з питань оборони і державної безпеки.

Учасник Установчого та наступних з`їздів Спілки офіцерів України.

Брав активну участь у приведенні до присяги на вірність Україні військових частин і підрозділів Збройних сил колишнього СРСР і сам як офіцер запасу склав присягу 22 січня 1992 року в складі найпершого полку, що присягнув Україні. Доклав зусиль до становлення Збройних сил України, створення законодавства у військовій сфері, постійно надавав безпосередню допомогу армійському корпусу в Криму, частинам Військово-морських сил України

З 1992 року - голова Комітету “Крим з Україною - соборність”, який активно сприяв відродженню українства та українських організацій у Криму, а з серпня 1993 року - й на Донеччині. Організатор 1-го Всекримського конгресу українців, Всекримського конгресу депутатів усіх рівнів, Севастопольського конгресу українців, Українського громадянського конгресу Криму, заступник Голови, координатор Конгресу національно-демократичних сил України.

У зв’язку з постановою Третього з’їзду НРУ про департизацію Руху, як член Української Республіканської партії на Четвертому з’їзді УРП був обраний заступником Голови УРП.

У березні 1994 року М. Поровський знову обраний народним депутатом України від Рівненського виборчого округу.

Один з ініціаторів-засновників створення Республіканської Християнської партії. На Установчому з’їзді 1 травня 1997 року обраний Головою РХП.

Народний депутат України першого, другого та четвертого скликання ВРУ.

comments powered by HyperComments