У «Чорній кам’яниці» на Ринку відкрили Музей історії Львова (ФОТО)

Понеділок, 21 грудня 2020, 18:33
Музей історії Львова є частиною експозиції Львівського історичного музею – у ньому виставлено майже 750 експонатів із 30-ти фондових збірок
У «Чорній кам’яниці» на Ринку відкрили Музей історії Львова (ФОТО)

У Львові сьогодні урочисто відкрили Музей історії Львова, експозиція якого розмістилася у легендарній «Чорній кам’яниці» на площі Ринок. Експозиція нового музею складається із майже 750 автентичних пам’яток з 30-ти фондових збірок Львівського історичного музею. Серед них чимало справжніх раритетів. Всі експонати Музею історії Львова пов’язані з містом та його соціумом — свідками та учасниками його творення.

На відкритті Музею побував голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький.

«Львів завжди був містом мультикультурним, вихованим та історично багатим. Вірю, що він таким і залишиться. За цим всім стоять люди. Так само як за цією титанічною працею. Велика подяка колективу за те, що зробили музейну перлину. Ми завжди готові допомагати нашим музеям ставати сучаснішими та туристично привабливими», – заявив під час відкриття очільник Львівщини.

Лейтмотив нової експозиції: Львів – стародавнє місто, політичний та економічний центр на пограниччі релігій та культур, носії яких сформували його неповторний та унікальний образ.

«Сьогодні у нас епохальна подія не лише для Львова чи Львівщини, а й для цілої України. Адже не щодня відкривається новий музей, не щодня відкривається музей у відреставрованій пам’ятці архітектури кінця XVI століття.

Кілька років тому ми отримали грант посольства Сполучених Штатів. Отримавши 275 тисяч доларів, стільки ж доклали власно зароблених коштів. Ми поставили перед собою амбітне завдання і реалізували його. Музей власної історії є платформою суспільного діалогу. Ми не хочемо показувати історію Львова хронологічно та прямолінійно, ми прагнули показати мозаїчність, багатокультурність багаторелігійність міста», – розповів директор Львівського історичного музею Роман Чмелик.

«Музей історії Львова» представить відвідувачам артефакти в єдиному просторі, умовно розділеному на три рівні (поверхи) та одинадцять тематичних блоків. На стінах вздовж сходів представлено хронологію Львова. Візуальний ряд експозиції доповнюють світлини, виконані у більшому форматі з оригіналів, що зберігаються у фондах. Для кожного тематичного розділу створено спеціальні мультимедійні кіоски, які містять додаткові відомості про окремі експонати, їхні деталізовані описи, фотографії, карти.

Серед експонатів: символічні ключі від міста, печатки магістрату, інавгураційні ланцюги президента та мера, макет ренесансної ратуші, цехові відзнаки, королівські грамоти, стародруки, продукція монетного двору, роботи знаних скульпторів, малярів, ювелірів, меморіальні речі.

Фото – прес-служба Львівської обласної державної адміністрації.

comments powered by HyperComments