У Львові відкрили виставку присвячену 100-річчю із дня народження Папи Римського Івана-Павла ІІ

Понеділок, 19 жовтня 2020, 20:07
Виставка носить назву «Він змінював світ» і розмістилася у Львівському музеї історії релігії
У Львові відкрили виставку присвячену 100-річчю із дня народження Папи Римського Івана-Павла ІІ

У Львівському музеї історії релігії відкрилася виставка, присвячена 100-літтю із дня народження святого Папи Римського Івана-Павла ІІ.  Назва виставки – «Він змінював світ». На відкриття виставки завітав голова Львівської ОДА Максим Козицький.

«Ми ніколи не забудемо те духовне піднесення, яке переживали під час візиту Івана-Павла ІІ в Україну. Коли він поцілував українську землю, коли відбулася беатифікація мучеників комунізму. Це була неймовірна хвиля непереможної віри та оптимізму.

Напевно, це те відчуття, якого нам дуже бракує сьогодні. Переживаємо непростий час – війна з Росією, пандемія коронавірусу. Дуже сильно потребуємо зараз таких слів, якими промовляв до нас Святіший Отець. Таких,  що надихають, спонукають до дії, будять в нас віру, додають впевненості іти обраним шляхом. І ось ця виставка – це можливість відчути присутність Святішого між нами. Пережити знову ті миті піднесення і незвичайної радості .

Хотів би, щоб цю виставку відвідав кожен житель області, щоб сюди приїздили молоді сім’ї з дітьми. Щоб відчули ту неймовірну енергетику, яка додає віри в заступництво Папи, в успішну, щасливу Україну. В таку нашу Україну, де на першому місці - християнські цінності, любов до ближнього і людиноцентризм. Дякую усім, хто долучився до створення цієї важливої та унікальної виставки», – сказав очільник області під час відкриття експозиції.

Виставка «Він змінював світ» – це спільний проєкт Музею «Родинний дім Святого Отця Івана-Павла II» у Вадовицях (Польща), Львівського музею історії релігії, за участі Курії Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви в Україні. Експозицію розмістили у двох виставкових залах. Виставляються унікальні світлини, пов’язані з дитинством і юністю Кароля Войтили, з його родиною, які надасть музей у Вадовицях. Це фотографії з мамою, татом, як міністранта в костелі, з прогулянки у міському парку Планти, що у Кракові, інші. Цікаві портрети Івана Павла II, які виконали сучасні художники Польщі, Італії; скульптура Святого Кароля, пам’ятні медалі, монети, марки.

Для експонування Мечислав Мокшицький, архієпископ Митрополит Львівський РКЦ в Україні, надав особисті речі Івана-Павла II: сутани (червона, зелена, біла), туфлі, ціпок, орнат, мітру, пояс, білу прогулянкову куртку, інші речі. Привертають увагу велика шкіряна тека з гербом Папи, яка лежала на письмовому столі Івана-Павла II і якою він користувався, коли підписував різні документи; справжній костюм швейцарського гвардійця, привезений з Ватикану, спеціально розроблений для охорони понтифіків.

Значна частина виставки присвячена безпосередньо понтифікату, подорожам Папи Івана Павла II, апостольським візитам, екуменічній і проповідницькій діяльності. Представили світлини, які показують важливі моменти з життя Папи: зустрічі із Константинопольським Патріархом, верховним рабином Риму, Андрієм Сахаровим, Фіделем Кастро, матір’ю Алі Агджи, який здійснив замах на життя Папи, кардиналом Любомиром Гузаром, патріархом Йосипом Сліпим, фотографії з молоддю, з відвідин лікарень, інші. Знаковою є фотографія з Літургії в Соборі Святого Петра у Ватикані з нагоди 400-річчя Берестейської Унії 7 липня 1996 року.

Окремий розділ виставки присвячений візиту Папи Івана Павла II в Україну 23-27 червня 2001 року. Це – фотографії, зроблені Василем Пилип’юком, а також різноманітні поштівки, довідники, листівки, газети, журнали, прапорці, значки, медалі і монети. Будуть речі з приватних колекцій.

Переглянути виставку можна до 31 січня 2021 року.

Зазначимо, що майбутній понтифік, Кароль Юзеф Войтила народився у містечку Вадовиці біля Кракова у родині поручника польської армії і вчительки 18 травня 1920 року.

1938 року Кароль Войтила складає на «відмінно» випускні іспити в гімназії і разом з батьком переїжджає до Кракова. Тоді ж розпочинає навчання на факультеті філософії Ягеллонського університету. Він не тільки добре навчається, а й бере участь в авторських вечорах літераторів-початківців. Не забуває і про театр, адже в юності мріяв стати актором.

Під час II Світової війни працює кур’єром у магазині, на каменоломні, хімічній фабриці. Коли відчуває поклик присвятити своє життя служінню Богу – вступає у Вищу духовну семінарію у Кракові.

У 26 років приймає сан священника. Кароль Войтила вмів не тільки добре працювати, а й любив і вмів відпочивати. Він ходив у туристичні походи, спускався байдарками вниз по річках і перепливав озера, катався на лижах.

1958 року Кароля Войтилу призначають єпископом-помічником у Кракові, 1964 року – архієпископом-митрополитом Краківським і кавалером Ордену Білого Орла. З 16 жовтня 1978 до 2 квітня 2005 року Глава католицької церкви, Єпископ Рима.

Він був першим Папою, який зайшов до синагоги, переступив поріг мечеті, першим, хто відвідав православні й мусульманські країни. Папа Іван-Павло II – перший папа-поляк і перший папа-неіталієць за 455 років. Він перший з пап, хто побував з візитом у Незалежній Україні. Це людина великої покори і скромності. Від нього виходила якась дивна аура, неймовірна енергія, незвичайна сила.

Іван Павло II помер 2 квітня 2005 року. 1 травня 2011 року Папа Бенедикт XVI беатифікував Івана Павла II, а 27 квітня 2014 року його оголошено святим.

comments powered by HyperComments