Як цивільні провели один день у бригаді ДШВ (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Понеділок, 9 грудня 2019, 12:58
До Дня збройних сил України військові організували акцію "Один день в армії". Усі охочі мали змогу прожити цілий день, як солдати, у Львівській 80-й окремій десантно-штурмовій бригаді. Для участі в акції потрібно було придбати подарунки дітям загиблих воїнів у війні на Донбасі.
Як цивільні провели один день у бригаді ДШВ (ФОТО)

Щоб узяти участь в акції, люди з’їжджалися навіть з інших міст. Зокрема з Києва та Чернівців. Так, 80-та бригада на один день отримала «поповнення» з понад десяти цивільних громадян.

Програма перебування була досить насиченою, й розпочали досить рано. Вже о 8-ій ранку учасники перетнули поріг контрольно-перепускного пункту, зробивши нетривалу зупинку для інструктажу.

На речовому складі бригади для учасиків акції уже були заготовлені комплекти військових одностроїв: зимові шапки, бушлати, черевики тощо. Крім того, кожен отримав засоби захисту — бронежилет і шолом. Перевдягаючись, “новобранці” знайомились і між собою.

Юлія Потапенко, яка працює помічником архітектора, приїхала аж із Києва. З її слів, до армії і військових справ ніколи не була дотична. Але події, що відбуваються в державі і зокрема на Сході України, не дозволяють їй бути відстороненою і байдужою. Тому вона знайшла можливість приєднатися до акції. Волонтерка львів’янка Оксана Довганик — дружина воїна-піхотинця, що загинув, захищаючи Україну, в 2018 році. Вона вважає своїм обов’язком підтримувати родини Героїв. Микола Крук ще зовсім нещодавно був військовослужбовцем, брав участь у російсько-українській війні. Нині він у запасі, проте прибув для участі в акції, щоб передати подарунки дітям із родин загиблих десантників.

Загалом учасники пройшли навчання на п’ятьох навчальних ділянках. Перший крок — засвоєння тактична медицина. Новоспечені «курсанти» навчалися наданню першої домедичної допомоги та евакуації пораненого з поля бою у безпечну «зелену» зону. І це був не лише екскурс у теорію, а й практична робота у парах. Один зображує пораненого, інший як бойовий медик витягує на собі з поля бою та виконує необхідні маніпуляції.

Наступний етап — тактична підготовка. Курсанти отримали зброю і навчалися посадці та висадці з бронетехніки, техніки переміщень під час бою.

Кожен мав нагоду ближче ознайомитись із стрілецьким озброєнням, що є в арсеналі ДШВ. Особливий ажіотаж викликали новітні українські снайперські гвинтівки «Зброяр». Учасники акції також отримали можливість перевірити свою влучність під час стрільби у мультимедійному тирі. На практиці з’ясувалось, що учасниці-жінки стріляють влучніше!

Кульмінацією практичних занять було ознайомлення з роботою парашутно-десантного комплексу, типами парашутних систем. Крім того, всі здійснили майже справжній стрибок: у складі корабельної групи відпрацювали відділення від повітряного судна на спеціальному тренажері.

Також курсанти змогли оцінити переваги військового харчування за новим каталогом, пообідавши в їдальні бригади.

Підбивали підсумки одноденного перебування «на службі» у лавах «марунових беретів» у клубі військової частини. Командир бригади полковник Володимир Шворак подякував усім за участь і небайдужість. А також вручив іменні сертифікати та невеличкі сувеніри, що нагадуватимуть гостям про цю подію.

comments powered by HyperComments