Митрополит Епіфаній привіз до Львова чудотворну ікону (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Четвер, 11 квітня 2019, 13:39
У Львові триває дводенний офіційний візит очільника Православної церкви України Блаженнішого Епіфанія. Глава ПЦУ привіз із собою чудотворну «Кікську» ікону Божої Матері.
Митрополит Епіфаній привіз до Львова чудотворну ікону (ФОТО)

Блаженніший Епіфаній очолив читання великого покаянного канону прп. Андрія Критського у Свято-Покровському катедральному соборі Львівсько-Сокальської єпархії.

Разом з Його Блаженством молилися численні парафіяни. Після завершення канону Блаженніший митрополит Київський і всієї України Епіфаній звернувся до пастви з проповіддю.

«Україна по-особливому відчуває підтримку Божої Матері. І наша Україна завжди була під її пречистим Покровом. Починаючи ще з козацьких часів будувалися храми на честь покровительства Божої Матері.  І кожен із нас по-особливому вшановує нашу Небесну Матір -Пречисту Діву Марію, бо справді Вона є нашою Небесною Матір’ю. І сьогодні в цей для кожного із нас історичний час, ми молимося до Богородиці, щоб вона охоронила всіх нас від нашестя чужинців, щоб охоронила нас цілісно як Українську державу», - наголосив митрополит.

Окрім того, він додав: «Чому ми повинні цінувати дар свободи? Якщо ми з вами поглянемо, що відбувається там, на теренах Східної України - там відбувається війна. Що ж ми бачимо в окупованому Криму? Ми бачимо гоніння на нашу церкву. А також гоніння продовжується там, на окупованому Донбасі. Ми повинні зробити усе задля того, щоб Україна і надалі рухалась в напрямку розбудови, в напрямку укріплення незалежності. Укріпляти ті ідеали, за які стояли на Майдані в час Революції Гідності. Зараз є дуже відповідальний час, коли ми з вами обираємо на наступні 5 років своє майбутнє, ми обираємо не просто добру і гарну людину, ми обираємо главу держави, головнокомандувача нашого війська, головнокомандувача тих військ, які стоять на сторожі нашого з вами миру і за це ми їм вдячні. Ми обираємо людину, яка в майбутньому буде постійно кожного дня відповідати на військові, економічні інформаційні і релігійні виклики з боку нашого північного сусіда. Я вірю, що наш народ є мудрим, який зробить правильний вибір».

Також Блаженнійший зустрівся з головою Львівської облради Олександром Ганущином і головою ЛОДА Олегом Синюткою. Під час зустірчі він наголосив, що надання Україні Томосу – це історична подія. «Всі розуміють роль церкви в житті держави... Якби нам вдалось утворити єдину православну церкву ще 1991 році, то не було би війни, яка зараз точиться на сході країни», - сказав він.

Довідка:

Ікона Божої Матері «Кікська» перебуває на острові Кіпр. Тут вона знаходиться в імператорській обителі, у храмі, побудованому на її честь. Ікона має одну особливість: вона, невідомо з якого часу, закрита до половини пеленою від верхнього лівого кута до правого нижнього, так що ликів Богоматері і Божественного Немовляти ніхто не може бачити. Автором ікони є євангеліст Лука (одна з трьох ікон, написаних Євангелістом). Перш ніж потрапити на острів Кіпр чудотворний образ Богородиці довго мандрував: спочатку знаходився в одній з перших християнських громад в Єгипті, потім був перевезений до Константинополя, де залишався до часу Олексія Комніна (кінець XI - початок XII століття).

comments powered by HyperComments