У Тернополі пацієнтів тестуватимуть на COVID-19 швидкими тестами на антиген до коронавірусу

Понеділок, 18 січня 2021, 19:15
Тести «COVID-19 Ag» отримало КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Тернополя»
У Тернополі пацієнтів тестуватимуть на COVID-19 швидкими тестами на антиген до коронавірусу

У  Тернополі пацієнтів із підозрами на коронавірусну хворобу COVID-19 тестуватимуть «швидкими тестами» «COVID-19 Ag», які виявляють антиген до коронавірусу SARS-COV-2. Загалом до КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» надійшло 10000 таких тестів. Про це повідомили у прес-службі Тернопільської міськради.

Тест-система дозволяє швидко діагностувати структурний антиген COVID-19 по мазку з носоглотки. Використовується даний тест як допоміжний метод ранньої діагностики інфекції SARS-CoV-2 у пацієнта з клінічними ознаками  хвороби.

Отож відтепер, при необхідності, кожен сімейний лікар КНП «ЦПМСД»  матиме змогу проводити таке швидке тестування усім пацієнтам, які звертатимуться до нього за медичною допомогою.

Антигени коронавірусу виявляють у зразках з верхніх дихальних шляхів в гостру фазу інфекції впродовж 5-7 днів після появи перших симптомів гострого респіраторного захворювання.

Повідомляється, що чутливість тестів на антиген до коронавірусу – 96,52%, тобто наближається до чутливості ПЛР-тестування. Відносна специфічність – 99,68%, Тривалість виконання тесту – до 20 хвилин.

Позитивний результат тесту вказує лише на наявність антигенів SARS-CoV-2 у зразку і не є єдиним критерієм для постановки діагнозу коронавірусної інфекції. Як і у всіх випадках діагностики результат тесту повинен братися до уваги в сукупності з іншою клінічною інформацією, доступною лікарю.

У разі, коли результат тесту негативний, а симптоми COVID-19 присутні, рекомендується повторити тестування через декілька днів або провести тестування методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР).

Нові «швидкі» тести на COVID-19 медики КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Тернополя» отримали на виконання наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11 січня 2021 року «Про розподіл експрес-тестів для визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, закуплених за кошти Державного бюджету України на 2020 рік».

comments powered by HyperComments