Селищний голова Браїлова на Вінничині пішов у відставку через львівське сміття

Понеділок, 28 вересня 2020, 12:42
Керманич Браїлова не зміг пояснити, чому на місцевому полігоні відходів з’явилося сміття львівського походження
Селищний голова Браїлова на Вінничині пішов у відставку через львівське сміття

22 вересня 2020 року подав у відставку селищний голова Браїлова на Вінничині Валерій Резедент. Причиною його відставки стало те, що місцеві мешканці виявили на місцевому полігоні твердих побутових відходів сміття львівського походження. Його привезла і незаконно висипала на брайлівському полігоні «Транспортно-експедиторська компанія «Автобан». Сільський голова Браїлова так і не зміг пояснити, як на Вінничині з’явилося львівське сміття. Про інцидент пише львівське інтернет-видання «Leopolis.news».

Як було встановлено, відповідно з товаро-транспортною накладною, замовником вивезення було ТОВ «Грінера Україна» − один з ключових збирачів побутових відходів у Львові. Про інцидент повідомили активісти ГО «Автомайдан «Вінниччина». Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею «забруднення навколишнього середовища». Наразі у компанії «Грінера» не знайшли часу для коментарів із цього приводу.

За словами екс-керманича Браїлова Валерія Резедента, офіційного договору на захоронення сміття зі Львова місцеве комунальне підприємство, яке є оператором полігону, не укладало. Але із компанією ТЕК «Автобан» підписали договір на облаштування Браїлівського полігону на початку вересня. Представники ТЕК «Автобан» назвались спеціалістами з вивезення, переробки, сортування та утилізації сміття. До інциденту фірма облаштувала полігон майже на 100 тис. грн та привезла 20 контейнерів на таку ж суму.

На даний час селищна рада не може зв’язатися з представником підприємства, тому договір з компанією на облаштування сміттєзвалища розірвали, а селищний голова Валерій Резедент добровільно склав свої повноваження.

«Якісь працівники цього підприємства (ред. – ТОВ «ТЕК «Автобан») вночі тихенько, поза спинами комунального підприємства та селищної ради, завезли туди львівське сміття. Можливо, це була провокація перед виборами», − зазначив він.

Під час розслідування з’ясувалося, що фірма-перевізник сміття «ТЕК «Автобан» зареєстрована з 2012 року. До вересня цього року компанія була прописала у Львівській області, однак восени адресу змінили на смт. Браїлів Вінницької області. На сьогодні власником та директором фірми є мешканець Закарпатської області Михайло Данко. Він також з 2019 року зареєстрований як приватний підприємець, основний вид діяльності якого – виробництво готової їжі та страв.

Власником ТОВ «Грінера Україна» є Богдан Михалусь, колишній позаштатний радник міського голови Львова Андрія Садового. Фірму «Грінера Україна» зареєстрували в Києві у 2007 році під назвою ТОВ «МТБ Групп». Сам Михалусь став власником «Грінери» влітку 2016 року. Тоді ж прописку фірми перенесли до Львова.

Інцидент з підрядником «ТЕК «Автобан» − не перший випадок, коли сміття зі Львова вивозять на невідповідні сміттєзвалища. Зокрема, у травні цього року правоохоронці з’ясували, що компанії з вивозу сміття підробляли документи, вказуючи місцем його захоронення Київську, Житомирську та інші області, хоча натомість частину сміття закопували неподалік міста Жидачева на Львівщині та Коростеня на Житомирщині.

У рамках цього кримінального провадження слідчі обшукали, зокрема, й офіс компанії «Грінера Україна». Будь-яку причетність до злочину керівник компанії Богдан Михалусь тоді відкинув, пояснюючи, що «Грінера Україна» не перевозить сміття на полігони, а лише збирає його в місті. За його словами, далі побутові відходи на відповідні полігони вивозять вже підрядники. «Грінера Україна» контролює їх за допомогою GPS-навігації, однак часом ці перевізники її обходять.

comments powered by HyperComments