У місцевих виборах на Львівщині зможе взяти участь біля 1,9 мільйонів виборців

Середа, 19 серпня 2020, 12:27
Проведення виборів до місцевих рад в Україні заплановано на 25 жовтня 2020 року
У місцевих виборах на Львівщині зможе взяти участь біля 1,9 мільйонів виборців

Львівщина готується до проведення виборів до місцевих рад. Найбільшою новацією буде те, що 17 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла постанову № 3650 «Про утворення та ліквідацію районів». Відповідно до неї в Україні замість 490 районів буде тільки 136, в тому числі на Львівщині замість 20 районів буде тільки 7: Дрогобицький, Золочівський, Львівський, Самбірський, Стрийський, Червоноградський і Яворівський. Відповідно будуть обирати депутатів 7 районних рад, а не 20.

Як повідомила начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Львівської облдержадміністрації Зоряни Павлів, найбільша чисельність виборців проживає на території Львівського району – 881 425 осіб. На другому місці – Стрийський район – 244 091 осіб. Найменшою є кількість виборців у Яворівському і Золочівському районах – 136 705 і 123 832 особи. Загальна ж чисельність виборців на Львівщині – 1 898 331.

Зоряна Павлів зауважила, що чергові та перші вибори депутатів місцевих рад організовуватимуться і проводитимуться за новими виборчими системами:

– вибори депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) – за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади. У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів;

– вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) - за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією відповідно АРК, області, району, міста, району в місті, села, селища згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією міської, сільської, селищної територіальної громади.

За словами посадовиці, серед 73-х міських, селищних і сільських рад на Львівщині, які обиратимуть 25 жовтня, в 50-х кількість виборців більша 10 тисяч, у 23-х – менша. Зоряна Павлів додала, що усі вибори міських голів відбуватимуться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в єдиному одномандатному міському виборчому окрузі.

comments powered by HyperComments