У Дрогобичі на Львівщині до кінця вересня відкриють інсультний центр, а відділенню інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії виповнився рік

П'ятниця, 10 липня 2020, 12:31
Інсультний центр створюють на базі неврологічного відділення Дрогобицької міської лікарні № 1.
У Дрогобичі на Львівщині до кінця вересня відкриють інсультний центр, а відділенню інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії виповнився рік

Восени хворі, які перенесли інсульт, зможуть отримувати кваліфіковану медичну допомогу в Дрогобицькій міській лікарні № 1. Інсультний центр створять на базі неврологічного відділення цієї лікарні, цент буле обладнаний сучасною медичною допомогою, необхідною для допомоги пацієнтам, у яких трапився інсульт. Вартість медичного обладнання, яке закупляють для лікарні, складає 1 мільйон 800 тисяч гривень. Про це повідомили у прес-службі Дрогобицької міської лікарні.

Створення інсультного центру в Дрогобичі – результат перемоги в конкурсі проектів міжмуніципальної співпраці, у якому спільно брали участь міста Дрогобич і Борислав та Дрогобицький район.

На цьому тижні міський голова Дрогобича Тарас Кучма разом із очільником відділу охорони здоров’я Дрогобицької міської ради Володимиром Чубою оглянули стан неврологічного відділення, де облаштовують інсультний центр. Уже в найближчі дні тут почнеться капітальний ремонт приміщень – на це із міського бюджету Дрогобича виділили півмільйона гривень.

Планується, що інсультний центр у Дрогобичі почне роботу уже в кінці вересня цього року.

Крім цього, виповнюється рік із створення у КНП «Дрогобицька міська лікарня №1» відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії – рік тому, 11 липня 2019 року тут було зроблено першу операцію.

Особливістю цього відділення є надсучасний ангіограф, яких станом на момент відкриття відділення, в Україні було лише 12. Завдяки цьому апарату дрогобицькі медики надають вчасну та якісну медичну допомогу при інфаркті, обстежують судини, проводять операції зі стентування.

Вартість створення відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії на базі Дрогобицької МЛ № 1 – 26,5 мільйонів гривень. 23,5 мільйони гривень було виділено із бюджетів держави та Львівської області, а іще 3 мільйони виділила Дрогобицька міська рада.

За словами завідувача відділенням Василя Романяка, протягом першого року роботи відділення у Дрогобичі проведено 475 коронаровентрикулографій (обстежень), з них – 137 стентувань (операцій), 70 з яких зроблено в ургентному порядку при гострому інфаркті з елевацією сегмента ST. Виконано одну ангіографію судин головного мозку за ургентними показами. За словами лікарня, ургентні втручання для пацієнтів є безкоштовними та закликав громадян при перших симптомах інсульту чи інфаркту, не зволікати зі зверненням до медиків, адже вчасне звернення є запорукою не тільки порятунку життя, а й зменшення інвалідизації пацієнта.

Відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії Дрогобицької МЛ № 1 успішно співпрацює із Національним інститутом серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова. Роботу відділення під час візиту до Дрогобича позитивно оцінив й сам директор інституту Василь Лазоришинець.

Планується, що у майбутньому в Дрогобицькій міській лікарні № 1 розвиватимуть нейрохірургію у тісній співпраці із інсультним центром.

comments powered by HyperComments