Вакцинація — це питання національної безпеки, - в Україні починають «спецоперацію», аби зупинити кір

П'ятниця, 4 січня 2019, 10:52
З Львівської області в Україні починається спецоперація для захисту від кору, що має на меті зупинити розповсюдження хвороби.
Вакцинація — це питання національної безпеки, - в Україні починають «спецоперацію», аби зупинити кір

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.   

Вона нагадала, в Україні вже два роки триває спалах кору. У 2018 році захворіли 54,5 тисячі українців! Це у 10 разів більше, ніж торік. Для порівняння — у 2017 році це було 4 782 особи, а у 2016 — 102 людини.

Вакцинація — це питання національної безпеки. Доказова медицина свідчить про те, що вакцини — надійний спосіб захиститися від інфекційних захворювань. Але, на жаль, для України це питання є викликом.

Втім, сьогодні ми не маємо навіть говорити про довіру до вакцин. Це не питання віри, а факт — вакцини працюють. Вакцини врятували мільйони життів і це доведено. Усі дискусії щодо дієвості вакцин — це марно втрачений час, який можна було б використати для боротьби з хворобою!

Кір — небезпечне вірусне захворювання, що є однією з основних причин дитячої смертності у світі. Лише у 2018 від ускладнень від кору померли 16 людей, з яких 12 — діти. В 2019 році вже зафіксована 1 смерть від ускладнень від цієї хвороби.

В Україні “лідером” за кількістю зареєстрованих випадків захворюваності на кір є Львівська область. На кір тут у 2018 році захворіли 11 тисяч людей — понад 7 тисяч взагалі не були щеплені, інші мали лише 1 дозу КПК. В регіоні через ускладнення від кору померли 2 дитини — хлопчик та дівчинка 3 років. Вони не були вакциновані.

Саме через найвищий рівень захворюваності, з Львівської області ми починаємо проект зі збільшення рівня вакцинації. Міністерство охорони здоров'я України, Львівська обласна державна адміністрація, місцеве самоврядування, освітяни та лікарі сформували план — фактично спецоперацію, щоби збільшити рівень імунізації серед тих дітей, які пропустили планові щеплення. Після реалізації плану у Львівській області, поширимо досвід і в інших регіонах України.

В першу чергу в тих, де рівень охоплення щепленнями найменший — Закарпатська, Івано-Франківська, Одеська області.

У 2018 році (за 11 місяців) показник вакцинації дітей в 1 рік склав 84,1%, а другу дозу вакцини отримали 83,9% дітей у віці 6 років.

Необхідний показник загальної вакцинації населення — це не менш 95%. В умовах спалаху кору важливо провести, в першу чергу, імунізацію дітей.

Але спалах кору ми спостерігаємо не тому що в Україні немає вакцин, а тому що частина батьків не вакцинують своїх дітей.

Також саботують вакцинацію деякі лікарі, які відмовляють людям у щепленнях. Ці лікарі або самі стали жертвами антивакцинаторської кампанії та пропаганди, або не є компетентними фахівцями. Або і те, і інше.

Що стосується вакцин, то вони є! Наразі в Україні доступна комбінована КПК вакцина PRIORIX виробництва GSK (Бельгія) та MMR II виробництва Merck (США). Її на замовлення МОЗ закупив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за кошти бюджету.

Вакцина наявна в медичних закладах по всій країні. Станом на 1 грудня 2018 року в Україні понад 540 тисяч доз вакцин, а у Львівській області майже 60 тисяч.

«В Україні відомі випадки, коли батьки купують довідки про вакцинацію. Але ми в рамках цієї спецоперації даємо шанс усім захистити свою дитину. Навіть тим, хто до цього за хабар купив довідку про щеплення. Наскільки суспільство розвинено, настільки і вакциновано. І саме від нас залежить, яким буде українське суспільство. Дякую голові Львівської ОДА Олегу Синютці та меру міста Львів Андрій Садовий за повну готовність до співпраці заради збереження здоров’я і життів українців», - додала вона.

Докладніше на сайті МОЗУ: https://goo.gl/4rBXVD

 

comments powered by HyperComments