Встановлення лічильників газу для населення є обов'язком облгазів, – Верховний суд

Четвер, 6 грудня 2018, 17:05
Обов'язок встановлювати індивідуальні прилади обліку природного газу для населення покладено на газорозподільні організації.
Встановлення лічильників газу для населення є обов'язком облгазів, – Верховний суд

Про це йдеться у висновку Великої палати Верховного суду за результатами розгляду позову фізичних осіб проти ПАТ «Криворіжгаз», пише УНІАН.

«В установлених тарифах на газопостачання були передбачені видатки на встановлення індивідуальних лічильників газу. ПАТ «Криворіжгаз» зобов'язане надавати оплачені позивачами послуги, в тому числі, відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України №3533-VI зобов'язане забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах, в яких газ використовується тільки для приготування їжі, – до 1 січня 2018 року, оскільки розгляд справи по суті завершився до внесення змін щодо строку встановлення лічильників таким споживачам», - сказано в повідомленні.

У суді наголосили, що відмова відповідача встановити індивідуальні лічильники позивачам суперечить вимогам законодавства, а також порушує їх права як споживачів. «Саме на суб'єкт господарювання – газорозподільну організацію – покладено обов'язок встановлення лічильників газу для населення, і тільки він повинен вживати заходи по залученню інших джерел фінансування цих робіт й покладання такого обов'язку на споживачів неправомірно», - сказано в повідомленні.

19 жовтня Кабінет міністрів підвищив ціну на газ для населення на 23,5% з 1 листопада – до 8550 грн за тисячу кубометрів.

 

comments powered by HyperComments