У Києві відкрили пам'ятник Олені Телізі

Субота, 25 лютого 2017, 21:23
Пам'ятник розташований на території заповідника Бабин Яр.
У Києві відкрили пам'ятник Олені Телізі

У суботу, 25 лютого, в Києві відкрили пам'ятник українській поетесі та учасниці визвольного руху Олені Телізі. Про це написав у Facebook голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

“В 2016 позбулися пам'ятників тоталітаризму. 2017 в Києві гарно почали - відкрито меморіальні таблиці Євгену Коновальцю, Василю Макуху, нині пам'ятник Олені Телізі. Ну що: "Приготуватися Симону Петлюрі”, - написав Володимир В’ятрович. 

Пам'ятник розташований на території заповідника Бабин Яр. Він встановлений коштом міської громади, вартість пам’ятника – близько 8 млн грн. 

Олена Теліга належала до ОУН, до лав якої вступила на еміграції у Центральній Європі. Після приїзду в окуповану нацистами Україну вона брала участь у випуску газети «Українське слово», а також видавала літературний альманах «Літаври». В лютому 1942 року вона була заарештована Гестапо.

Точні дата і місце смерті Олени Теліги невідомі. Відповідно до однієї з версій істориків Олену Телігу розстріляли в Бабиному Яру в лютому 1942 року.

comments powered by HyperComments