У Польщі ліквідовують українські поховання вояків УПА (ФОТО)

Вівторок, 11 жовтня 2016, 10:06
На цвинтарі села Верхрата Любачівського повіту у Підкарпатському воєводстві українська меншина виявила зруйнований пам'ятник воякам УПА.
У Польщі ліквідовують українські поховання вояків УПА (ФОТО)

Про це повідомив голова Об'єднання українців Польщі Петро Тима на сторінці «Благодійна ініціатива «Героїка» у Фейсбуці.



Пам'ятник на кладовищі у Верхраті з'явився 1993 року. Його встановили на могилі 13 солдатів УПА. Минулоріч цей пам'ятник вже нищили. Розслідування виявило, що до акту наруги причетна група людей, пов'язана із право-радикальною націоналістичною організацією «Табір великої Польщі». Це угруповання відоме проросійською позицією та підтримкою сепаратистської так званої Новоросії.



Активісти «Героїки» змушені констатувати, що акції зі знищення українських місць пам'яті набули в Польщі характеру масової ліквідації українського історико-культурного спадку: «Фактично ми стали свідками затирання слідів перебування нашого народу на своїх етнографічних землях. Робиться це у варварський, але дуже зручний для польського уряду спосіб: українські святині нищать «невідомі». Кожного разу невідомим вдається залишитись безкарним, – коментують активісти. – Наша думка: має бути чітка позиція МЗС України – винних покарати, могили та пам'ятники відновити коштом польського уряду».

Минулоріч у Польщі, у селі Радруж було зруйновано пам'ятник воякам УПА. Активісти просять повідомити, чи було відновлено цей пам'ятник.

comments powered by HyperComments