На вітчизняній ГТС вчилися протистояти диверсіям терористів (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Середа, 1 жовтня 2014, 12:12
На Опарському підземному газосховищі що на Львівщини відбулись протиаварійні тренування, за участю міжнародних спостерігачів. За легендою учасники навчань здійснили ліквідацію наслідків вибуху, влаштованого терористами на одній із свердловин підземного газосховища.
На вітчизняній ГТС вчилися протистояти диверсіям терористів (ФОТО)

Як розповів начальник відділу зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ«Укртрансгаз» Максим Білявський, Опарське підземне газосховище здійснює транзит блакитного палива в країни Європи. Сховище унікальне тим, що знаходиться близько до кордону з ЄС. За його словами, на сьогоднішній день в Опарському сховищі зберігається 2 млрд куб.метрів природного газу. В той час як за опалювальний сезон в Європу поступає до 500 млн. кубометрів газу.

Як переконує Білявський, навіть якби терористам вдалося якимось чином вивести сховище з ладу, європейські споживачі не відчули би перебоїв із постачанням природного газу, адже працівники «Укртрансгазу» достатньо професійні щоб швидко полагодити несправність.

«Багато з наших співробітників працюють вже не перший рік, а деякі цілими династіями, де ремесло газовика переходить від батька до сина», - розповів Максим Білявський.

Проте, речник «Укртрансгазу» все ж зізнається, що гіпотетичний вибух на сховищі таки загрожує екологічною катастрофою регіонального масштабу.

Відтак, для проведення навчань було задіяно близько 5 одиниць важкої техніки та понад 80 працівників ПАТ«Укртрансгаз» та формувань цивільного захисту МВС та ДСНС Львівської області.

Так, на одній з свердловин підземного сховища зімітували вибух, який за легендою влаштували терористи. На місце події незабаром прибули пожежники та карета швидкої. Рятувальники негайно взялися заливати піною пожежу що виникла, а лікарі – надавати першу допомогу постраждалим від вибуху газовикам.

Згодом на підмогу ліквідаторам аварії приїхали рятувальники у термозахисних костюмах та автомобіль медицини катастроф, з допомогою якого потерпілих доправили до медзакладу. Також на місце події прибули сапери, які дослідили територію на предмет наявності інших вибухових пристроїв.

У свою чергу відділення бійців Національної гвардії разом з кінологом вирушило на пошуки терористів. Незабаром диверсантів було знайдено і після короткого бою знищено. Пожежу на свердловині газосховища також вдалося ліквідувати, тож заступник начальника департаменту ДСНС України Тарас Поліщук високо оцінив професійний рівень учасників навчань.

comments powered by HyperComments