Польща та Україна: роздуми про минуле та бачення майбутнього

Субота, 24 серпня 2024, 00:23
Презентація книги саме з такою назвою відбулася днями у Київському національному музеї історії України. Її польський варіант був представлений 21 червня 2024 р. у Варшаві в Інституті історії ім. Тадеуша Мантойфля Польської академії наук.
Польща та Україна: роздуми про минуле та бачення майбутнього

Обидва збірника стали транскрипцієюй дискусій учасників українсько-польської конференції, що відбулася 12-13 травня 2023 року в Українському вільному університеті в Мюнхені. Її ідея народилася за рік перед тим, під час благодійного концерту, організованого УВУ для фінансування  медичної допомоги дітям, пораненим під час російської агресії проти України. Зокрема, з такою ініціативою до ректорки Українського вільного університету у Мюнхені проф. Марії Пришляк звернувся Генеральний консул Республіки Польща у Мюнхені Ян Малькевич. Співорганізатором заходу, поряд з УВУ, виступив Центр Діалогу ім. Юліуша Мєрошевського у Варшаві, а польське Генконсульство покрило частину витрат.

Готуючи конференцію, організатори прагнули поглянути на історичне минуле Польщі та України крізь призму таких питань: що об’єднувало і  роз’єднувало країни; наскільки концепції колоніалізму та імперіалізму, які використовуються для інтерпретації минулого, варті застосування для кращого розуміння їх минулого; яку роль Польща та Україна могли б відіграти у новій Європі, у якій центр ваги переміщується на Схід?

Підготовка проходила на піку позитивних очікувань у польсько-українських відносинах в перший рік з початку повномасштабного російської агресії. За словами ректорки Українського Вільного Університету у Мюнхені проф. Марії Пришляк, організатори свідомо вирішили уникати тернистого і болючого міжвоєнного періоду та Другої світової війни.

«І польська, і українська сторони відчували, що за таким рішенням стояли істотні політичні обставини: в Україні йшла війна, Польща надавала переважну підтримку Україні у військовому плані та на міжнародній арені, не спинявся потік польської гуманітарної допомоги величезній кількості українських біженців, які переходили українсько-польські кордони. Опитування громадської думки, проведені в обох країнах, чітко вказували на те, що поляки та українці перебували на піку взаємної симпатії і хотіли залишити болісні сторінки історії принаймні поки що у минулому. Кувалося нове майбутнє», — повідомила вона.

Конференція мала великий успіх, зібравши в одному місці найвидатніших істориків з обох країн. Вона пройшла в атмосфері спільної віри у позитивний результат війни, почуття спорідненості один з одним і спільного минулого та нового майбутнього. Дискусії були жвавими і цікавими. Імпровізовані та швидкі обміни думками між експертами, учасниками конференції та громадськістю продемонстрували високий рівень їхнього наукового знання та надали нові, часто сміливі погляди на широке коло тем. Почуття ентузіазму та залученості було спільним для всіх учасників. Пізніше багато учасників конференції заявили або написали, що, на їхню думку, це була одна з найкращих конференцій, які вони коли-небудь відвідували, особливо з огляду на час і увагу, приділені дискусіям.

У презентації та дискусії взяли участь:

  • Ярослав Затилюк, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Національного музею історії України (модератор);
  • Наталія Білоус, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України;
  • Лариса Довга, доктор філософських наук, професор НаУКМА;
  • Євген Магда, кандидат політичних наук, доцент, директор Інституту світової політики;
  • Олексій Сокирко, кандидат історичних наук, доцент КНУ ім. Т. Шевченка;
  • Наталія Старченко, доктор історичних наук, старший науковий співробітник інституту археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського Національної академії наук України

Книга з промовами учасників конференції вийшли у червні 2024 року за фінансової підтримки Polska Fundacja Narodowa та у співпраці з Фундацією громадянського простору та суспільної політики, яка координувала видання. Опублікована двома мовами (польською та українською), книга містить авторизований запис дискусії та, як жодна інша публыкація, показує поступове руйнування «стіни» між двома спільнотами. Видання формулює дослідницькі проблеми, сигналізує перспективні наукові напрями та задає рамки для майбутньої дискусії, відображаючи поліфонію поглядів сучасної польської та української інтелектуальної сцени.

Див. електронну версії книги ТУТ

comments powered by HyperComments