Українське студентство в Німеччині: 75 років досвіду УВУ

Фото: Денис Долженко  |  Середа, 10 липня 2024, 12:36
Вже півтори роки я є секретарем Студентської Ради та Наукового студентського товариства Українського Вільного Університету в Мюнхені. Минулого тижня скористався нагодою виступити на святі Dies Academicus, де Сергій Жадан отримав від УВУ почесний докторат. Що ж потрібно знати про наше студентство?
Українське студентство в Німеччині: 75 років досвіду УВУ

Український Вільний Університет є єдиним у Світі вишем за межами України, де магістерську та докторську освіту студенти здобувають рідною мовою. Ані у німців, ані у англійців, поляків чи громадян будь-якої іншої нації, не має власного університету в екзилі, створеного діаспорою. Ми дуже пишаємось, що отримали таку можливість від Вільної держави Баварія. Від імені студентів УВУ – дякую щиро!

Наш університет має більш, ніж вікові традиції, і вже більше 75 років із них – тут, у Мюнхені. Проте український студентський рух на чужині має дещо давні традиції. Проілюструю Вам це декількома світлинами.

Виказка Центрального еміграційного союзу українського студентства (1950 р.)

Студентські видання :"Вісник" ЦЕСУС (1946) та "Студентський шлях" (1946), Мюнхен

Мюнхенські видання: "Студентський Вісник" ЦеСУС (1947) та "Студент" (1947)

Видання студентського представництва англійської зони "Студент" (1947) та список перших студентів УВУ (1946)

Рада магістрантів та докторантів Українського Вільного Університету значно активізувала свою діяльність минулого року. Це помітно не лише в академічних змаганнях, але й в спортивних. Спільна команда УВУ-СУСН (тобто спільно із Союзом Українських Студентів в Німеччині), наприклад, посіла срібло на турнірі з відбиванки, який традиційно серед діаспори проводив Союз Української Молоді.

Треба згадати тут і про спільний проєкт «Студентських тандемів» УВУ з центром Europaeum (Ost-West-Zentrum університету Реггенсбург), під час яких наші студенти могли познайомитися та обмінятися досвідом не лише з українськими колегами з різних університетів Німеччини, проте також – з німецькими.


У травні цього року УВУ став майданчиком для унікального проєкту “Невидані дипломи” – виставки, що розповідає історії 40 українських студентів, загиблих на російській війні проти України. Ці та багато інших молодих людей хотіли вчитися, складати іспити, будувати майбутнє, кохати, та їхні життя обірвалися через кляту війну. 40 вбитих студентів. 40 нерозкритих історій. 40 дипломів студентів, які не видадуть на руки.


З організаторами прооєкту “Невидані дипломи” на відкритті виставки в УВУ

Минулоріч за ініціативи Ради магістрантів та докторантів УВУ, а також Наукового студентського товариства ім. Ю. Шевельова ми відновили проведення в Університеті Студентських наукових конференцій. Цього року в нас було вже більше 70 доповідей (тобто конференція виросла вдвічі), у тому числі - близько 20 доповідей у Мистецтвознавчій секції і майже стільки ж – у філологічній. Тобто з мовознавством, літературознавством і мистецтвознавством – традиційними дисциплінами Українських студій – в Україні все добре, навіть за часи жорстокої війни. Що не може не тішити.  Адже це дає нам, як і усьому світу, надію – на відродження, попри всі поточні негаразди України з її більш ніж тисячолітньою історією. На великий жаль, цього року до конференції не змогли доєднатися багато студентів з Харкова. Напередодні місто було знову знеструмлено в результаті чергового підступного знищення агресором вже аварійного світлопостачання.

Проте ми обовʼязково видамо у збірці їх початкові наукові праці – як це робили засновники університету у Мюнхені 75 років тому. Адже відродження після Другої Світової війни української вільної наукової думки починалося саме з Мюнхену – з Українського Вільного Університету. 

Ми – вірні своїм традиціям!

comments powered by HyperComments