Путіна потрібно ізолювати, а не "зберігати йому обличчя"

Четвер, 19 травня 2022, 17:02
Таку думку висловив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький
Путіна потрібно ізолювати, а не "зберігати йому обличчя"

Битва за Україну вирішить майбутнє теперішньої епохи. Відповідно, лідера росії володимира путіна потрібно ізоюлювати, а не намагатися "зберегти йому обличчя". Ідеологія "русского міра" має бути ліквідована.Про це в своєму виступі в рамках конференції Strategic Ark ("Стратегічний ковчег") у Польському інституті міжнародних справ (PISM) у Варшаві заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

Моравецький підкреслив, що трагедія цивільного населення в Бучі чи Маріуполі й останні події в Україні повинні всіх розбудити від летаргічного сну і відкинути колишні омани.

Він звернув увагу, що на міжнародній арені спостерігаються спроби "зберегти обличчя" путіну.

"Але як можна пробувати врятувати або зберегти те, що насправді було повністю втрачено?" – наголосив польський прем’єр.

За його словами, зараз є привід добре зрозуміти динаміку імперіалізму і тоталітаризму в росії. Це також слушний момент поглянути на себе у дзеркало і подумати про свою ідентичність.

Він зауважив, що в 1920 році Варшавська битва (між поляками, за підтримки військ УНР, і більшовиками) сформувала світовий лад на 20 років.

"Зараз ведеться битва за Україну, і вона, можливо, визначатиме майбутнє на кілька століть", – наголосив Моравецький.

Парадоксом цієї війни він назвав те, що якщо Україна переможе, то це буде, насамперед, її перемога. "Натомість якщо вона програє, то це буде поразка нас усіх і кінець того світу, який ми знаємо", – констатував польський політик.

"Тому, я закликаю до ізоляції російського президента. Так, дипломатія вимагає діалогу, але не ведуться переговори з терористами. Злочинців необхідно засудити, а ідеологію "русского міра" – подолати і викорінити", – наголосив Моравецький.

На переконання польського прем’єра, "не достатньо буде виграти війну, потрібно буде не програти і не втратити мир". Він додав, що західний світ повинен спільно вирішити, що росія вже ніколи не загрожуватиме миру в Європі. 

Глава польського уряду підкреслив, що спільним досягненням має бути перемога над націоналізмом і колоніалізмом.

Моравецький нагадав, що колись, під час воєнного стану в Польщі (1981-1983 рр.), усі говорили, що немає свободи без солідарності. "Сьогодні треба сказати, що немає Заходу без вільної і переможної України", – констатував глава польського уряду.

comments powered by HyperComments