Лідер Туреччини виступає проти вступу в НАТО Щвеції та Фінляндії

П'ятниця, 13 травня 2022, 20:45
Ердоган пояснює таку позицію тим, що Швеція і Фінляндія надає притулок курдам, із якими воює армія Туреччини
Лідер Туреччини виступає проти вступу в НАТО Щвеції та Фінляндії

Туреччина не може підтримати плани Швеції та Фінляндії щодо вступу до НАТО, Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, повідомляє Reuters.

На думку Ердогана, помилкою є прийняття в члени НАТО Греції.

"Ми не хочемо повторювати таких помилок. Крім того, скандинавські країни є гостьовими будинками для терористичних організацій", - заявив Ердоган.

За його словами, Туреччина слідкує за розвитком подій.

"Ми стежимо за розвитком подій щодо Швеції та Фінляндії, але ми не дотримуємося позитивних поглядів", - сказав президент Туреччини.

Туреччина офіційно підтримує розширення НАТО з моменту вступу до НАТО 70 років тому. Будь-яке рішення про розширення має прийматися одноголосно членами альянсу.

На заяви Ердогана вже відреагували в Швеції та Фінляндії. 

"Я зустрілася зі своїм турецьким колегою напередодні, і ми також обговорювали можливу заявку Швеції на членство в НАТО кілька тижнів тому на двосторонній зустрічі.

У нас хороші та конструктивні стосунки, і вони нам нічого подібного не сказали. Ні посли НАТО, ні жодна з 30 країн не представили нічого подібного. Я сподіваюся, що ми зможемо обговорити все, і якщо вирішимо подати заявку на членство в НАТО, отримаємо позитивні повідомлення від усіх країн" - заявила Анна Лінде - міністр закордонних справ Швеції.

Глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що його турецький колега раніше висловлювався позитивно щодо членства двох скандинавських країн у НАТО.

"Ці речі завжди пов’язані з політикою. Більшість проблем завжди можна вирішити" - додав Хаавісто.

 

comments powered by HyperComments