Україна приєднується до Конвенції ЄЕК ООН про транскордонний вплив промислових аварій

П'ятниця, 6 травня 2022, 18:07
Наприкінці квітня цього року Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» зверталася до Міндовкілля, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування із пропозицією-нагадуванням щодо якнайшвидшого приєднання України до Конвенції ЄЕК ООН про транскордонний вплив промислових аварій, 1992 року.
Україна приєднується до Конвенції ЄЕК ООН про транскордонний вплив промислових аварій

Конвенція покликана забезпечити запобігання промислових аварій, які можуть викликати транскордонні впливи, забезпечення готовності до них та реагування на них. Прикладами підприємств, аварії на яких підпадають під дію конвенції, є – підприємства з виробництва добрив, хімічні підприємства, нафтосховища та ін, повідомляє МБО Environment People Law.

Приєднання до цього міжнародного договору є вкрай важливим саме зараз, з огляду на велику кількість промислових аварій, що стаються зараз на території України внаслідок умисних дій Російської Федерації, яка також є стороною Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій. Приєднання до конвенції відкриє Україні широкі можливості, в тому числі, в частині створення міжнародного тиску на окупанта та зменшення спричинюваних ним промислових аварій, а також відшкодування шкоди, спричиненої промисловими аваріями, що сталися внаслідок збройної агресії Російської Федерації, і на території України, і на території інших сусідніх держав.

Фактично за тиждень після новини ЕПЛ, 4 травня Міндовкілля повідомило, що парламент схвалив проєкт Закону про приєднання України до Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій, № 0140.

Попереду багато роботи із реальної імплементації положень конвенції та виконання наших зобов’язань за нею, але вже зараз уряд і парламент можна привітати із оперативним вчиненням важливого правильного кроку, що матиме довготривалі позитивні наслідки для здоров’я громадян та довкілля.

comments powered by HyperComments