Перша партія антиковідної вакцини «Pfizer» з’явиться в Україні не раніше середини травня

П'ятниця, 9 квітня 2021, 08:33
За словами Міністра охорони здоров’я України Максима Степанова, першу партію із 117 тисяч доз вакцини «Pfizer» Україна отримає 14 – 15 травня
Перша партія антиковідної вакцини «Pfizer» з’явиться в Україні не раніше середини травня

Терміни постачання першої партії м-РНК вакцини проти коронавірусу від американської компанії «Pfizer» знову зсуваються – в рамках глобальної ініціативи «COVAX» перша партія цієї вакцини прибуде 14 – 15 травня 2021 року. Про це в ефірі програми «Право на владу» заявив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, пише «Укрінформ».

За останнім даними, Україна отримає перші 117 тисяч доз вакцини «Pfizer» 14-15 травня», – сказав Степанов і додав, що перші дози вакцини цього виробника будуть скеровані у спеціалізовані будинки-інтернати для людей похилого віку та соціальних працівників, які там працюють.

Зазначимо, що 6 квітня 2021 року стало відомо, що Україна уклала рамкову угоду із американською компанією «Pfizer» на постачання 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу протягом 2021 року.

Як пише «Укрінформ», учора в програмі «Право на владу» Максим Степанов пояснив, що постачанням 10 мільйонів доз антиковідної вакцини «Pfizer», щодо яких днями Україна підписала контракт, буде здійснювати міжнародна агенція «Crown Agents».

«Цей договір підписувався безпосередньо МОЗ , закупівля технічно буде відбуватися через компанію «Crown Agents», яка буде займатися логістикою, доставкою, логістикою по території України», – повідомив Степанов і додав, що за закупівлю вакцини Україна сплатить «Crown Agents» за логістику та операційні витрати.

Міністр охорони здоров’я нагадав, що наразі Україна законтрактувала 10 млн. доз вакцин «Novavax» (за офіційною інформацією національного порталу вакцинації проти COVID-19 ця вакцина іще не схвалена для екстереного медичного застосування ні ВООЗ, ні в Україні – вона знаходиться на фінальній стадії ІІІ фази клінічних досліджень), 2 млн. доз вакцини «Covishield» («AstraZeneca») – це наразі єдиний препарат, який використовується для щеплення українців, 1,9 млн. доз вакцини «CoronaVac» від китайської «Sinovac Biotech» (наразі уже прибуло 215 тисяч доз цієї вакцини, але вона не використовується для щеплень). На цей обсяг вакцин виділено 3,9 млрд. грн. - 2,6 млрд. грн. в загальному фонді держбюджету, 1,3 млрд. грн., які пройшли через спеціальний фонд.

Максим Степанов наголосив, що свого часу при формуванні державного бюджету Міністерство охорони здоров’я закладало на закупівлю вакцин проти коронавірусу 15,1 мільярди гривень. Зараз кошти, необхідні на закупівлю вакцини від «Pfizer», будуть терміново знайдені, чим займається Міністерство фінансів.

Зазначимо, що постачання в Україну першої партії антиковідної вакцини від компанії «Pfizer» в рамках голобальної ініціативи «COVAX» мало відбутися іще в середині лютого 2021 року. Наша держава мала отримати 117 тисяч доз цього імунобіологічного препарату. Окрім вакцини «Pfizer» в рамках цієї ініціативи Україна мала отримати і вакцину «AstraZeneca». Але наразі жодної поставки вакцини проти коронавірусу в рамках «COVAX» Україна не отримала.

comments powered by HyperComments