Українці можуть вакцинуватися від COVID-19 препаратами «AstraZeneca», виготовленими на різних майданчиках

Понеділок, 5 квітня 2021, 11:01
Українці, які отримали першу дозу антиковідної вакцини «Covishield», можуть отримати другу дозу аналогічої вакцини, але виготовлену іншою компанією
Українці можуть вакцинуватися від COVID-19 препаратами «AstraZeneca», виготовленими на різних майданчиках

Всі антиковідні препарати, розроблені компанією «AstraZeneca», але виготовлені на різних майданчиках є взаємозамінними. Отож, якщо перше щеплення проти COVID-19 було зроблено препаратом «Covishield», виготовленим Інститутом сироватки крові у місті Пуна (Індія), то друге щеплення можна проводити вакциною «AstraZeneca», виробленою на інших виробничих майданчиках, зокрема і у Південній Кореї. Такі рекомендації Міністерству охорони здоров’я України надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), про це пише національний інтернет-портал про вакцинацію проти COVID-19.

Зазначається, що вакцина «AstraZeneca» (AZD1222); вакцина «Covishield», виготовлена Інститутом сироватки крові в Індії та вакцина, виготовлена компанією «SK Bioscience Co Ltd.» (AstraZeneca-SKBio) є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, отож не розглядаються як різні вакцини та є взаємозамінними, пояснили у НТГЕІ.

В той же час, експерти попереджають, що вакцини різних типів і створені різними компаніями неп є взаємозамінними. Тобто українців, які отримали першу дозу векторної вакцини «Covishield» («AstraZeneca») не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад мРНК-вакциною від «Pfizer-Biontech» або інактивованою вакциною «CoronaVac» від компанії «Sinovac», адже щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність та вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення.

У Міністерстві охорони здоров’я запевняють, що вакцина для другого щеплення буде доступна всім, хто щепився першою дозою. Для тих, хто отримав першу дозу вакцини «Covishield», введення другої дози розпочнеться не ранішк, а ніж у середині травня – тоді другу дозу препарату отримають люди, які першими були щеплені в Україні.

Зазначається, що Україна очікує отримання в межах глобальної ініціативи «COVAX» 360 тисяч доз вакцини «AstraZeneca-SKBio» південнокорейського виробництва. Наразі уряд Індії тимчасово призупинила експорт вакцини «AstraZeneca»/»Covishield», щоб задовольнити внутрішній попит.

comments powered by HyperComments