Степанов заявляє, що Україна в квітні-травні мала б отримати 4,9 мільйонів доз вакцин проти COVID-19

Понеділок, 5 квітня 2021, 13:03
В той же час, за лютий-березень 2021 року Україна отримала тільки 715 тисяч доз антиковідних вакцин індійського і китайського виробництва, а протягом усієї кампанії із вакцинації не використала і 300 тисяч доз препаратів
Степанов заявляє, що Україна в квітні-травні мала б отримати 4,9 мільйонів доз вакцин проти COVID-19

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанова стверджує, що протягом квітня-травня 2021 року Україна повинна отримати майже 5 мільйонів доз вакцин проти коронавірусу. Про таке міністр написав на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук».

«4,9 млн доз вакцин проти COVID-19 ми повинні отримати протягом квітня-травня, згідно умов укладених договорів. Загалом у нас законтрактовано 14 млн доз вакцин, ще 8 млн доз маємо отримати в рамках ініціативи COVAX. Але поставки зриваються – їх блокують уряди тих країн, де знаходяться потужності з виробництва вакцин», – написав Максим Степанов.

Зазначимо, що протягом лютого-березня 2021 року Україна отримала тільки 715 тисяч доз вакцин проти COVID-19: у кінці лютого в Україну надійшла партія із 500 тисяч доз індійської вакцини «Covishield», а 25 березня – партія із 215 тисяч доз китайської вакцини «CoronaVac» від компанії «Sinovac Biotech».

 Щодо індійської вакцини, то це векторна вакцина, яка є аналогом європейської вакцини, розробленої Оксфордським університетом у співпраці із британсько-шведською компанією «AstraZeneca», вона схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я і 22 березня 2021 року дозволена для екстреного медичного застосування в Україні. Наразі саме цей імунобіологічний препарат використовують для щеплення українців – щеплення отримало менше 292 тисяч українців (однією дозою), використано 58,36% наявних доз препарату.

Китайська вакцина «CoronaVac» розроблена компанією «Sinovac Biotech», вона має інший механізм дії, а ніж «Covishield», адже це вакцина, яка містить інактивований вірус. Ця вакцина використовується у низці держав, проте досі вона не схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. В Україні вакцина «CoronaVac» отримала дозвіл для екстреного застосування 9 березня 2021 року, проте досі щеплення цим препаратом не почали – він проходить лабораторний контроль і його застосування розпочнеться не раніше 9 квітня – принаймні в цьому запевняє українців головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Щодо отримання Україною вакцин від коронавірусу за допомогою «COVAX», то наразі наша держава не отримала таким чином жодної дози вакцини, хоча були обіцянки про надходження в Україну 117 тисяч доз вакцини «Pfizer-BioNTech».
 

comments powered by HyperComments