Україна уже витратила на закупівлю вакцин проти COVID-19 40% коштів, які передбачені бюджетом на рік

Вівторок, 30 березня 2021, 10:05
За даними організації «StateWatch», МОЗ України витратило на закупівлю вакцин проти коронавірусу уже 1,6 мільярда гривень
Україна уже витратила на закупівлю вакцин проти COVID-19 40% коштів, які передбачені бюджетом на рік

Станом на кінець березня Міністерство охорони здоров’я України витратило майже 1,6 мільярда гривень на закупівлю вакцин проти COVID-19. Це 40% від річного бюджету закупівлі таких вакцин, який складає 4 мільярди гривень. Про це пише «Економічна правда» із посиланням на дані організації «StateWatch» та лист Державної казначейської служби.

Повідомляється, що із 2,6 мільярдів гривень, які передбачені на закупівлю «антиковідних» вакцин, станом на 22 березня 2021 року витрачено 242,6 мільйона гривень. Із спеціального фонду державного бюджету на закупівлю вакцин проти COVID-19 було виділено 1,38 мільярди гривень, із цієї суми вже витрачено 1,35 мільярди гривень.

Загалом за бюджетні кошти Міністерство охорони здоров'я України планує закупити 7,9 мільйони доз «антиковідних» вакцин, яких вистачить для вакцинації біля 3,9 мільйонів осіб, тобто менше, а ніж 10% наявного населення України, яке, за даними Держстату України, станом на початок року становило більше 41,5 мільйонів осіб.

Зазначається, що із бюджету минулого року в грудні було сплачено 964,3 мільйони гривень за поставку в Україну 1,9 мільйона доз китайської «антиковідної» вакцини «CoronaVac». Враховуючи цю оплату, за поставку «антиковідних» вакцин в Україну було сплачено понад 2,5 мільярди гривень.

Ціна за одну дозу вакцини, передбачена бюджетною програмою становить 504 гривні. Таку ж ціну було сплачено за дозу китайської вакцини «CoronaVac».  Вартість дози індійської вакцини «Covishield» невідома.

«Проте якщо розділити обсяг витрачених коштів на ціну за вакцину, закладену в бюджетну програму, можна припустити, що вже було закуплено понад 4,9 мільйони доз для України», – додають у «StateWatch».

Наразі відбулась поставка лише 500 тисяч доз вакцини «Covishield», а також 215 тисяч доз китайської вакцини «CoronaVac», причому вакцинація українців останньою не розпочалася.

Зазначимо, що у партії Петра Порошенка «Європейська Солідарність» покладають відповідальність за провал кампанії із вакцинації проти COVID-19 в Україні на Президента Володимира Зеленського.

comments powered by HyperComments