Невакцинованих дітей тепер можуть не допустити до зайнять у школі

П'ятниця, 26 березня 2021, 12:30
Відповідне рішення із цього питання прийняв Верховний Суд України
Невакцинованих дітей тепер можуть не допустити до зайнять у школі

Діти, які не пройшли обов’язкову вакцинацію за віком дитини, можуть бути відсторонені від зайнять у школі – таке відсторонення визнане законним і гарантує безпеку усіх учнів. Про це йдеться в ухвалі Верховного Суду України, повідомляє прес-служба суду.

«Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду залишив без змін судові рішення районного та апеляційного судів, якими відмовлено в задоволенні позову про визнання недійсним та скасування наказу директора ліцею про відсторонення від занять учениці, не щепленої за віком», – йдеться в повідомленні Верховного Суду України.

За інформацією суду, згідно зі статтею 53 Закону України «Про освіту», «здобувачі освіти мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці, а також зобов’язані відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля».

У повідомленні зазначається, що закон надає право батькам відмовитися від проведення обов'язкових щеплень дитині, водночас у справі, яка переглядалася, індивідуальне право відмовитися від щеплення «протиставляється загальному праву суспільства, інших батьків і їхніх дітей».

«Держава, установивши заборону відвідувати навчальний заклад дитиною, яка не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я всіх учасників освітнього процесу, зокрема й самої нещепленої дитини. Отже, право дитини позивачки на освіту в шкільному навчальному закладі було тимчасово обмежено з огляду на суспільні інтереси»,  – роз’яснили у Верховному Суді.

В той же час, у Верховному Суді твердять, що право дитини на здобуття освіти не порушено, оскільки для дітей, які не можуть відвідувати навчальний заклад за відсутності щеплень, встановлено альтернативні способи здобуття освіти та продовження навчання, зокрема в навчальному закладі.

Із повним текстом Постанови Верховного Суду України можна ознайомитися за цим посиланням.

comments powered by HyperComments