В Україну привезли китайську вакцину «CoronaVac»

П'ятниця, 26 березня 2021, 08:31
Використовувати її зможуть тільки через 10 днів – до цього часу її використання буде заборонене.
В Україну привезли китайську вакцину «CoronaVac»

В Україну учора прибуло 215 тисяч доз китайської антиковідної вакцини «CoronaVac» виробництва компанії «Sinovac Biotech». Постачальником вакцини є група компаній «Лекхім». Наразі ця вакцина проходить 10-тиденну лабораторну перевірку – протягом цього часу її використання заборонене. Про це повідомив Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко в ефірі телеканалу «1 + 1».

«В Україну завезли 215 тисяч доз вакцини «CoronaVac». Вона потребує двох щеплень. Зараз вакцина пройде десятиденний лабораторний контроль. Якщо після цього її допустять, вона використовуватиметься.

Але використовуватимуть чітко ті 215 тисяч доз на два щеплення. Спочатку зроблять перше щеплення, а потім через 24 дні – друге. Стосовно того, чому  прийшло тільки 215 тисяч доз, то це – запитання до компанії, яка її постачає. За несвоєчасні поставки ця компанія сплачує штрафні санкції. Але ми надіємось, що найближчим часом буде виконаний контракт, а це – 1,9 млн доз вакцини», – заявив Віктор Ляшко.

Зазначимо, що у групі компаній «Лекхім» анонсували прибуття першої партії вакцини проти коронавірусу від китайської компанії «Sinovac Biotech» ввечері 25 березня 2021 року. Вакцина мала прибути в Київ літаком із Стамбула (рейс ТК459) о 19:15, але літак приземлився дещо швидше.

Як повідомляє «Суспільне», очільниця «Лекхіму» Тетяна Печаєва заявила журналістам, що даними щодо ефективності «CoronaVac» «дуже багато спекулюють, однак у жодного виробника нині немає конкретних даних».

«Тому що жодне клінічне дослідження ще не досягло останньої стадії, тому ті дані, які ми маємо, а ми ґрунтуємось на останніх даних з Туреччини, де цією вакциною вакцинувалося понад 12 мільйонів осіб, ефективність становить понад 83,5%», – заявила Печаєва і додала, що виробники «фізично не встигають» виготовляти необхідну світові кількість доз, отож наразі не вдалося доправити в Україну всі домовлені раніше 700 тисяч доз.

«Але перший крок зроблений. Перша партія прибула. Ми будемо робити все, щоб це було швидше, але, на жаль, не все від нас залежить», – сказала вона.

За словами очільниці «Лекхіму», наразі адреса постачання вакцини невідома, то вакцина «CoronaVac» поїде на склад «Лекхім», де у температурному режимі та в інших необхідних для препарату умовах буде знаходитися до підтвердження адреси, також вакцина пройде необхідний контроль.

Планується, що компанія має постачити в Україну 1,9 мільйонів доз вакцини «CoronaVac», перша партія вакцини із 700 тисяч доз мала надійти в Україну іще на початку березня, втім постачання вакцини затрималося.

Зазначимо, що перша партія антиковідної вакцини «Covishield» індійського виробництва надійшла в Україну 23 лютого 2021 року. В цій партії – 500 тисяч доз. Наразі вакцинація в Україні відбувається тільки цим препаратом.

Посольство України в Китаї 25 березня повідомило, що першу партію вакцин «CoronaVac» виробництва китайської компанії «Sinovac Biotech» уже відправили в Україну.

comments powered by HyperComments