Суд скасував заборону на розповсюдження книжки Кіпіані про Стуса

П'ятниця, 19 березня 2021, 15:01
В тому числі Київський апеляційний суд дозволив згадувати Віктора Медведчука, який виконував функцію адвоката Василя Стуса
Суд скасував заборону на розповсюдження книжки Кіпіані про Стуса

Київський апеляційний суд в основному скасував рішення Дарницького райсуду про заборону розповсюдження накладу книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» до усунення із тексту окремих фраз, що стосуються тодішнього адвоката Стуса Віктора Медведчука. Про це пише «Українська правда», посилаючись на рішення Київського апеляційного суду.

Київський апеляційний суд задовільнив апеляційні скарги Вахтанга Кіпіані та видавництва «Віват» задовільнити частково, він скасував рішення Дарницького районного суду м. Києва від 19 жовтня в частині задоволення позивних вимог. Це рішення може бути оскаржене у Верховному суді протягом 30 днів.

За словами одного із суддів, суд залишив до виконання лише одну вимогу Медведука – щодо заборони фрази про надання адвоката (Медведчука) службою держбезпеки Радянського Cоюзу: «... чи була можливість у Стуса обрати «менше зло». Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук».

Водночас були скасовані рішення щодо заборони використання імені Медведчука, інших фраз і заборона на розповсюдження тиражу книги.

Представник Медведчука Ігор Кириленко не з’явився до суду, пояснивши, що виконує обов’язки депутат Київради.

Зазначимо, що одіозний український політик Віктор Медведчук у серпні 2019 року подав позов до суду, яким вимагав заборонити розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» авторства історика і журналіста Вахтанга Кіпіані.

У видавництві «Vivat» вважають неприхованою спробою прямого тиску на свободу слова і друку в Україні позовні вимоги нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука, який домагається заборони книги «Справа Василя Стуса».

Дарницький районний суд Києва зобов’язав автора книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані та видавництво «Віват» видалити з твору інформацію про голову політради партії «ОПЗЖ» Віктора Медведчука та заборонити розповсюдження друкованого тиражу до усунення порушення немайнових прав Медведчука. 

comments powered by HyperComments