В Україні зняли відповідальність із виробників антиковідних вакцин за негативні наслідки їх застосування

П'ятниця, 19 березня 2021, 15:55
Прийняття відповідного закону було вимогою щодо постачання антиковідних вакцин в рамках глобальної ініціативи «COVAX»
В Україні зняли відповідальність із виробників антиковідних вакцин за негативні наслідки їх застосування

Сьогодні нардепи підтримали законопроект № 5247, яким вносяться зміни у Закон України «Про лікарські засоби». Новим нормативним актом виробники «антиковідних» вакцин та залучені до процедури вакцинації медики звільняються від відповідальності за негативні наслідки вакцинації проти COVID-19. «За» цей законопроект проголосувало 242 народні депутати. Дія нового Закону поширюється на вакцини, які Україна безкоштовно отримає від глобальної ініціативи «COVAX». Про це стало відомо під час сьогоднішнього пленарного засідання Верховної Ради.

У прийнятому законі йдеться про «будь-які наслідки, спричинені застосуванням таких вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби».

Зазначимо, що прийняття відповідного закону про звільнення від відповідальності виробників вакцин проти COVID-19 було неодмінною умовою безкоштовного отримання вакцин в рамках глобальної ініціативи «COVAX», зокрема і вакцини компанії «Pfizer», яку деякі українські політики вважають «еталоном якості» і водночас критикують наявну в Україні вакцину індійського виробництва.

«У пояснювальній записці йдеться лише про ті препарати, які постачаються за програмою механізму COVAX, але законопроектом пропонується звільнити від відповідальності за будь-які наслідки застосування усіх без виключення вакцин та імунобіологічних препаратів для лікування і профілактики COVID-19, що зареєстровані під зобов’язання для екстреного медичного застосування», – повідомив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Оскільки Україна є учасницею глобальної ініціативи «COVAX», в рамках якої бідні країни отримають «антиковідні» вакцини, вона має звільнити виробників вакцин від відповідальності за певні ризики, що можуть виникнути внаслідок застосування цих вакцин.

comments powered by HyperComments