В Україні за добу 10 березня вакцинували майже 6 тисяч людей

Четвер, 11 березня 2021, 16:31
У середу 10 березня вдалося вакцинувати першою дозою вакцини «Covishield» на понад півтори тисячі людей більше, а ніж у вівторок 9 березня
В Україні за добу 10 березня вакцинували майже 6 тисяч людей

За добу 10 березня 2021 року в Україні першу дозу вакцини «Covishield» проти коронавірусної хвороби отримало 5898 осіб – це на 1536 осіб більше, а ніж 9 березня 2021 року (4362 щеплення). Загалом від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено уже 29378 громадян.

Повідомляється, що наразі вакцинацію здійснювало 109 мобільних бригад з імунізації, які вже пройшли тренування.

Найбільшу кількість щеплень за 10 березня було проведено у Тернопільській області – 500 щеплень, а за весь період вакцинальної кампанії у Донецькій області – 3 504 щеплення.

Вакцинація проти коронавірусу в Україні почалася 24 лютого 2021 року, тоді як пандемія COVID-19 офіційно триває з 11 березня 2020 року. Наразі триває перший етап вакцинації, коли щеплення отримають медпрацівник «ковідних» лікарень, бригади екстренної медичної допомоги, працівники лабораторій, які виконують тести на COVID-19. Крім того вакцинуватимуть мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті.

Наразі Україна отримала лише одну вакцину від коронавірусу – це індійський препарат «Covishield», який виготовляється Інститутом сироватки крові у місті Пуна. Україна придбала 500 тисяч доз цієї вакцини – їх вистачить на вакцинацію 250 тисяч українців. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я. В Україні вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року. Крім України, вакцину «Covishield» у кількості 2 мільйони доз придбала Канада.

Раніше повідомлялося про обіцянки із поставки в Україну 117 тисяч доз вакцини від компанії «Пфайзер», яку теж в Україні зареєстрували для екстренного застосування. В Україні навіть підготували мобільні бригади, які мали б працювати із цією вакциною. Проте вакцину «Пфайзер» Україна не отримала і навряд чи отримає найближчим часом – цієї популярної вакцини бракує навіть для країн «золотого мільярда». Це власне і змусило Канаду закупити вакцину «Covishield», а низку європейських країн – закупити чи просити в Російської Федерації вакцину «Спутник V» і навіть планувати її випуск на власних потужностях, як це робить Італія.

Найбільш ймовірно, що найближчим часом Україна зможе окрім «Covishield» отримати китайську вакцину «CoronaVac». Що ж до вакцин американського і європейського виробництва, то експерти кажуть, що вони з’являться в Україні лише після того, як США та ЄС завершать масову вакцинацію власного населення. У комерційному ж використанні вакцини можуть з’явитися іще пізніше, адже процедуру реєстрації вакцин для комерційного застосування не спрощували і вона і далі потребує тривалих досліджень.

comments powered by HyperComments