Сім партій мають шанс пройти до Верховної Ради

Субота, 6 березня 2021, 16:15
Лідерами парламентських перегонів, якби вибори відбулися найближчим часом, стали б «Слуга народу» та «Європейська солідарність» – про це свідчать результати соцопитування, проведеного групою «Рейтинг»
Сім партій мають шанс пройти до Верховної Ради

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчим часом, то їх лідерами були б партії «Слуга народу» та «Європейська солідарність» – політсили чинного і колишнього Президентів України Володимира Зеленського і Петра Порошенка, а загалом до Верховної Ради пройшли б представники 7 політичних партій – про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного групою «Рейтинг» 2 – 3 березня 2021 року, про це пише «Інтерфакс-Україна».

Окрім «Слуги народу» і «Європейської солідарності» 5-тивідсотковий виборчий бар’єр подолали б також «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина», партія «Сила і честь» Ігоря Смєшка, «Українська стратегія» Володимира Гройсмана» і «Радикальна партія» Олега Ляшка.

Пропрезидентська політсила «Слуга народу» отримує 19,5% голосів виборців серед тих українців, які визначилися із вибором і прийшли б на вибори. У політсили екс-президента Петра Порошенка «Європейська солідарність» 14,7% голосів виборців. «Опозиційна платформа – За життя» отримує 14,3% голосів, ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко – 12,3%. Партії «Сила і честь» та «Українська стратегія» могли б отримати 5,3%, а «Радикальна партія» – 5% голосів виборців.

Водночас інші політичні сили, згідно з результатами дослідження, не подолали б прохідного бар'єру. Зокрема, за партію Євгенія Мураєва «Наші» готові проголосувати 4% респондентів, що визначилися з вибором і готові у них брати участь, за партію «Голос» і за «Партію Шарія» – по 3,1%, за партію «За майбутнє» – 3%, за «Свободу» – 2,8%, за партію «УДАР» – 2,7%, за «Народний фронт» Арсенія Яценюка – 1,9%.

Загалом під час дослідження було опитано 2 500 респондентів методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) віком від 18 років і старше у всіх областях, окрім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю й типом поселення. Респондентів відбирали на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше ніж 2,0%.

comments powered by HyperComments