Молдова теж отримала першу партію «антиковідної» вакцини «AstraZeneca»

Неділя, 28 лютого 2021, 13:45
Отримати вакцину проти коронавірусу Молдові допомогла дружня Румунія, вакцинація розпочнеться 1 березня
Молдова теж отримала першу партію «антиковідної» вакцини «AstraZeneca»

Молдова отримала першу партію вакцини проти коронавірусу із Румунії, отож уже завтра в країні почнеться компанія вакцинації. Про це повідомила «Європейська правда» із посиланням на «NewsMaker».

Вакцина прибула спеціальним літаком румунської рятувальної служби SMURD, наступного дня після того, як уряд Румунії затвердив рішення про надання Молдові 21 600 доз вакцини британсько-шведського виробника «AstraZeneca». Його зустрічали президентка Мая Санду, посол Румунії у Молдові та посол ЄС у Молдові.

Це перша партія з 200 тисяч доз, які пообіцяв президент Клаус Йоганніс під час візиту до Кишинева. Поставку здійснили за допомогою Механізму цивільного захисту ЄС.

«Ми дуже вдячні Румунії за цю вакцину, дякуємо ЄС і очікуємо наступні партії. Перші партії вакцини дуже важливі, тому що захистять здоров’я лікарів, які, у свою чергу, зможуть допомагати нам усім», – сказала Мая Санду.

У відповідь на запитання ЗМІ Мая Санду зазначила, що готова вакцинуватися у будь-який момент, але пріоритет важливо надати медикам, які працюють з коронахворими.

Кампанія вакцинації має розпочатися з понеділка, 1 березня. За планом міністерства охорони здоров’я, за перші два місяці щеплення мають отримати 70 тисяч медиків та працівників соціальних служб. Наступними будуть вакцинувати групу 60+, людей з хронічними захворюваннями та групи професійного ризику – вчителів, правоохоронців, військових, працівників пенітенціарної системи. На третьому етапі черга дійде до решти дорослого населення.

Вакцинація від коронавірусу в Молдові буде безкоштовною та добровільною.

Раніше у Молдові було затверджено російську «антиковідну» вакцину «Спутник V», а колишній президент Молдови Ігор Додон повідомив про те, що поставки вакцини розпочнуться «дуже скоро», проте терміни не назвав.

Зазначимо, що Україна за власні кошти придбала 500 тисяч доз індійської вакцини «Covishield», яка є аналогом європейської вакцини «AstraZeneca». Вакцинація проти COVID-19 розпочалася в Україні на минулому тижні.

comments powered by HyperComments