В Україні зареєстрували першу вакцину проти коронавірусу

Вівторок, 23 лютого 2021, 11:15
Це індійська вакцина «Covishield», яка є аналогом вакцини «Oxford/AstraZeneca» і виготовляється компанією «Serum Institute»
В Україні зареєстрували першу вакцину проти коронавірусу

Учора, 22 лютого 2021 року Міністерство охорони здоров’я України зареєструвало першу вакцину від коронавірусу – це індійська вакцина «Covishield», що є аналогом вакцини «Oxford/AstraZeneca», виготовлена на потужностях Інституту сироватки крові (м. Пуна, Індія). Вакцину зареєстровано для екстренного медичного застосування.

«Вакцина, «Oxford/AstraZeneca», що виробляється на потужностях «Serum Institute» (Індія), має локальну (торговельну) назву «Covishield». Відповідно, вакцина «Covishield», яка сьогодні прибуває до України, офіційно зареєстрована»,  – йдеться у повідомленні Міністерства охорони здоров’я.

Хоча вакцина «Oxford/AstraZeneca» розроблена європейськими науковцями, вона виготовляється на потужностях південнокорейської компанії «AstraZeneca-SKBio» та компанії «Serum Institute» в Індії.

Очікується, що перші півмільйони доз вакцини «Oxford/AstraZeneca» індійського виробництва мають надійти в Україну уже сьогодні, 23 лютого. Загалом протягом першого півріччя 2021 року в Україну має прибути 2,2 – 3,7 млн. доз цієї вакцини в рамках глобальної ініціативи «COVAX».

Вакцину «Oxford/AstraZeneca» у двох версіях вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я для екстреного застосування, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія. Її ефективність становить 62 – 90% в залежності від дозування. Це вакцина з використанням вірусних векторів на основі аденовірусу, що спричиняє застуду в шимпанзе. Вона містить генетичний матеріал коронавірусу, який допомагає імунній системі розпізнавати вірус.
 

comments powered by HyperComments