Вітренко просить Шмигаля звільнити Коболєва і всю Наглядову раду «Нафтогазу України»

Вівторок, 16 лютого 2021, 10:03
Відповідного листа виконувач обов’язків Міністра енергетики надіслав Прем’єр-міністру Денису Шмигалю
Вітренко просить Шмигаля звільнити Коболєва і всю Наглядову раду «Нафтогазу України»

Виконувач обов’язків Міністра енергетики Юрій Вітренко звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із пропозицією звільнити голову правління НАК «Нафтогаз» Андрія Коболєва та розірвати контракт з усіма членами Наглядової ради компанії. Про це повідомила «Українська правда», посилаючись на лист Вітренка до Шмигаля, який є у розпорядженні видання.

В.о. Міністра наводить ряд причини, які на його думку, є підставами для звільнення Коболєва та Наглядової ради. Зокрема, начебто «Нафтогаз» не виконав показник видобутку газу у 2020 році, який був затверджений Концепцією розвитку газовидобувної галузі України та передбачав нарощення до кінця 2020 року видобутку вітчизняного природного газу до 27,6 млрд. кубометрів

Проте у червні 2019 року Наглядова рада компанії затвердила бізнес-план Дивізіону «Інтегрований газовий бізнес» на 2019-2023 роки, яким встановила прогноз видобутку природного газу для «Укргазвидобування» в обсязі 15,0 млрд кубометрів у 2019 році та 14,9 млрд кубометрів у 2020 році. Саме це, стверджує Вітренко, і суперечить очікуваним результатом діяльності компанії у 2017-2020 роках відповідно до Концепції.

Вітренко також стверджує, що компанія планує скорочувати показники видобутку газу наступні 5 років. Начебто прогнозовані обсяги видобутку природного газу в 2025 році становитимуть від 9,9 млрд кубометрів до 12,5 млрд кубометрів за різними сценаріями.

Окрім того, йдеться про порушення, які Держаудитслужба виявила у діяльності «Нафтогазу» у 2018-2019 роках. Останні призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму 75,5 млрд. грн.

Також Офіс платників податків виявив порушення в «Укртрансгазі», які призвели до заниження сплачених АТ «НАК «Нафтогаз України» дивідендів на суму 35,2 млрд гривень.

«Враховуючи наведені вище факти, а також беручи до уваги інформацію, наведену у додатках до цього листа, Міненерго пропонує невідкладно розглянути питання зміни керівництва АТ «НАК «Нафтогаз України», припинення контрактів з членами Наглядової ради та проведення конкурсів на заміщення відповідних посад», – йдеться в листі.

Водночас, пропонується провести аудит ефективності компанії та всіх підприємств Групи з огляду на значну кількість порушень та необхідність всебічного їх дослідження.

Зазначимо, що сам Юрій Вітренко довший час працював на посаді виконавчого директора «Нафтогазу України». Своє звільнення Вітренко назвав реакцією голови правління компанії Андрія Коболєва на «незручну правду, у якій він бачить загрозу для свого крісла».

comments powered by HyperComments