Росія не може бути посередником у процесі врегулювання конфлікту на Сході України – вона є агресором

Неділя, 14 лютого 2021, 16:53
Про це йдеться у заяві, яку розповсюдило Міністерство зовнішніх справ України
Росія не може бути посередником у процесі врегулювання конфлікту на Сході України – вона є агресором

Росія не була і не може бути посередником в питанні вирішення конфлікту на сході України, оскільки вона розв'язала його і продовжує в ньому брати участь. Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України у зв’язку із останніми заявами МЗС Російської Федерації.

«Майже сім років тому Російська Федерація почала неоголошену війну проти України. Зробивши незаконну окупацію і спробу анексії Кримського півострова, Кремль перейшов до наступного етапу своєї збройної агресії на українському Донбасі», - йдеться в коментарі МЗС України.

У зовнішньо-політичному відомстві України наголошують на тому, що у нас є неспростовні документальні та інші свідоцтва прямої участі Російської Федерації у збройному конфлікті на Донбасі.

«Підрозділи російського спецназу та інших збройних формувань РФ, російські військові «у відпустці» та військові радники – причому без жодних знаків розрізнення – організовано, методично і цілеспрямовано здійснювали захоплення місцевих органів влади, поліцейських відділків, українських військових об’єктів на Донбасі, проводили інші силові операції проти української армії і правоохоронців. З території Російської Федерації велися невпинні артилерійські і ракетні обстріли позицій українських прикордонників та Збройних Сил. Російські військові підрозділи разом з важкою технікою й іншими засобами здійснювали військове вторгнення і брали безпосередню участь у бойових діях на території України. Немало російських військовослужбовців було взято в полон у ході цих бойових дій.

Російська військова присутність на окупованій частині Донбасу триває донині. Незаконний перетин неконтрольованої Урядом України ділянки українсько-російського кордону транспортними ешелонами і військовою технікою для підсилення і ротації збройних формувань РФ стали постійною практикою. Інформація про регулярні порушення державного кордону України присутня у численних звітах ОБСЄ.

Це факти, які зафіксовані, підтверджені і не підлягають сумніву. Документальні й інші свідчення ролі та прямої участі Росії у збройному конфлікті проти України передаються і надалі передаватимуться українською стороною до міжнародних юрисдикційних інституцій», – кажуть в МЗС України.

Враховуючи те, що Російська Федерація є безпосереднім учасником конфлікту на Сході України, вона не може виступати у ролі посередника в ньому.

«Наполегливі твердження російських офіційних осіб про нібито "посередницьку "роль Росії в мирному процесі на Донбасі викликають обурення. Росія з першого дня збройного конфлікту не була і в принципі не може бути посередником у конфлікті, який вона почала і в якому продовжує брати участь», – констатують в МЗС.

Українські дипломати констатують: «досягнуті за посередництва ОБСЄ, а також Німеччини та Франції Мінські домовленості і угоди в Нормандське форматі, виконання яких продовжує служити основою політико-дипломатичного врегулювання конфлікту, свідомо з першого ж дня не виконуються Росією».

У якості прикладу МЗС України наводить захоплення міста Дебальцевого та інших українських територій протягом кількох днів після підписання Російською Федерацією т.зв. «Мінського комплексу заходів» від 12 лютого 2015 року.

«Всі подальші дії Росії до сьогоднішнього дня спрямовані на руйнування будь-яких зусиль з припинення конфлікту і мирного реінтеграції окупованих українських територій», – нагадали українські дипломати.

«Кремль повинен припинити вводити в оману весь цивілізований світ безпідставними заявами про те, що Росія нібито не є стороною конфлікту. Безпосередня роль і участь Росії в триваючому на сході України збройному конфлікті задокументована і відома міжнародного співтовариства. Росія повинна визнати свою відповідальність за розв'язання збройної агресії проти України і докласти всіх зусиль для врегулювання конфлікту», – підбили підсумок в українському МЗС.

comments powered by HyperComments