Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська хоче зустрітися із Зеленським

П'ятниця, 12 лютого 2021, 17:52
Опозиціонерка просить підтримати Білорусь в ОБСЄ, ПАРЄ і ООН та сподівається обговорити із керівництвом України «сусідське майбутнє» держав
Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська хоче зустрітися із Зеленським

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська хоче зустрітися із керівництвом України, зокрема і з Президентом Володимиром Зеленським. Про це вона розповіла під час онлайн-виступу перед депутатами міжфракційної групи «За демократичну Білорусь» Верховної Ради України, повідомляється на сайті опозиціонерки, пише «УНІАН».

«Ми просимо вас підтримати незалежну демократичну Білорусь, закликаємо Україну підтримати нас в ОБСЄ, ПАРЄ, ООН, а також на інших міжнародних майданчиках. І сподіваємося, що незабаром ми зможемо зустрітися з керівництвом України та обговорити сусідське майбутнє наших країн», – заявила Тихановська.

Українські депутати у свою чергу кажуть, що чекають Світлану Тихановську в Києві.

У своїй промові лідерка білоруської опозиції подякувала українцям за допомогу тим білорусам, які змушені, покинувши свою державу, виїхати в Україну. Також опозиціонерка вважає, що у Білорусі та України є значний потенціал у торгових відносинах, і обидві держави у майбутньому може чекати плідна довгострокова співпраця.

«Через страх втратити владу Олександр Лукашенко кинув цілу країну в кризу і зіпсував відносини зі своїми сусідами. Він ставить під загрозу суверенітет країни, домовляючись про інтеграцію з Володимиром Путіним. Колишній президент ставиться до Білорусі як до свого особистого колгоспу. Це руйнує економіку та IT-сектор, який змушений тікати з країни. Торговельні відносини з іншими країнами розвивалися з міркувань миттєвої вигоди. Я впевнена, що Білорусь і Україна здатні на більше. Співпраця між нашими країнами буде плідною і довгостроковою, якщо вона стане для нас цінністю та пріоритетом», а – заявила Світлана Тихановська.

Вона зазначила, що підтримує незалежність і територіальну цілісність України, а також порівняла ситуацію в Білорусі з окупацією Криму.

«Крим за законом є частиною України, проте вже кілька років де-факто контролюється Росією. Багато в чому останні півроку білоруси живуть у схожому стані, і тепер нам стало легше розуміти проблеми українців. За правом колишній президент програв на виборах, проте де-факто його режим досі незаконно утримує владу», – вважає Світлана Тихановська.

Зазначимо, що президентські вибори у Білорусі відбулися 9 серпня 2020 року. За офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головну опонентку Світлану Тихановську – 10,1%. Ці результати були піддані сумніву як білоруською опозицією, так і міжнародною спільнотою. Після оголошення результатів виборів, за якими переміг Лукашенко, в країні почалися масштабні акції протесту, влада використала проти протестувальників силу.

Олександр Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, зокрема з Польщі, Литви, України та США.

У Євросоюзі не визнали результатів виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування та застосування насильства проти незгодних.

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська, яка була змушена виїхати до Литви через політичні переслідування, попросила ОБСЄ посприяти її поверненню на батьківщину.

comments powered by HyperComments