Український посол в Німеччині закидає Штанмайєру підігравання російській пропаганді

Неділя, 7 лютого 2021, 18:29
Наш посол Андрій Мельник зокрема зазначив, що Україна рішуче виступає проти перекручування історії нацистської окупації та спроб виправдати добудову «Північного потоку-2»
Український посол в Німеччині закидає Штанмайєру підігравання російській пропаганді

Посол України у Берліні Андрій Мельник виступив із різкою критикою останнього інтерв’ю президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. Український дипломат, зокрема, рішуче виступив проти перекручування історії нацистської окупації, а також спроб виправдати добудову газопроводу «Північний потік-2». Про це пише «Українська правда», посилаючись на коментар посла «Укрінформу».

Зазначимо, що президент Німеччини Штайнмаєр в інтерв’ю «Rheinische Post» висловився за добудову газогону «Північний потік – 2», назвавши енергетичні стосунки «майже останнім містком між Росією та Європою», який лишився після суттєвого погіршення взаємин між Німеччиною і Росією за останні роки.

Штанмайєр зазначив, що для німців німців важливим є ще один зовсім інший вимір – «погляд на дуже мінливу історію з Росією» та додав, що 22 червня виповнюється 80-та річниця німецького нападу на Радянський Союз, та що жертвами війни стали понад 20 мільйонів людей у колишньому СРСР.

«Це не виправдовує хибну російську політику сьогодні, але ми не маємо права випускати з поля зору цей ширший контекст», – зазначив Штайнмаєр.

Український посол в Німеччині Андрій Мельник заявив, що такі висловлювання президента Штанмайєра щодо історичної пам’яті викликали в Україні відверте здивування і справжній шок.

«Адже у такий спосіб по суті підхоплюється десятиліттями нав’язуваний російською пропагандою наратив про те, що буцімто Німеччина повинна нести свою історичну відповідальність і спокутувати свою вину за варварські злочини нацистської окупації лише перед Росією», – заявив посол і додав, що таке трактування, коли СРСР автоматично прирівнюється до Росії, є «абсолютно неприпустимим перекручуванням історії і прямим нехтуванням непомірними жертвами інших народів», насамперед українців, які зазнали неймовірних людських втрат під час панування гітлерівської Німеччини.

Посол підкреслив, що українська сторона офіційно ініціює проведення урочистого засідання Бундестагу з нагоди 80-річчя нападу Німеччини на СРСР, присвяченого вшануванню забутих жертв розв’язаної Гітлером кривавої війни. Адже, за його словами, 22 червня 1941 року не Москва, а саме українські міста зазнали масованих ударів люфтваффе: цілями бомбових ударів стали Київ, Житомир, Одеса, Севастополь, інші цивільні об’єкти.

«Саме ось цей «ширший контекст» і варто було б мати на увазі, перш ніж цинічно використовувати настільки чутливі історичні аргументи заради відбілювання «Північного потоку-2», який вже в наші дні несе у собі пряму загрозу нової гарячої фази російської агресії, що не припиняється ні вдень, ні вночі вже сьомий рік поспіль і несе невимовний біль і страждання на українську землю», – заявив посол.

comments powered by HyperComments