У Запорізькій області СБУ припинила діяльність осередку проросійських сепаратистів (ВІДЕО)

П'ятниця, 5 лютого 2021, 09:30
Сепаратисти агітували за відродження СРСР і планували створити фейкові органи радянської влади
У Запорізькій області СБУ припинила діяльність осередку проросійських сепаратистів (ВІДЕО)

Служба безпеки України припинила діяльність осередку проросійських сепаратистів у Запорізькій області. На замовлення російських кураторів, учасники осередку пропагували ідею відновлення СРСР і планували створити фейкові органи радянської влади.

Як встановили в українській спецслужбі, учасники групи входили до одного з проросійських радикальних рухів, який виступає за «відродження оновлених республік СРСР». За задумом замовників, фігуранти мали агітувати населення за повернення у «правове поле СРСР». Потім вони планували сформувати органи радянської державної влади через процедуру так званого «народовладдя».

Зокрема, за даними слідства, було встановлено, що зловмисники планують проведення фейкових «всесоюзних виборів» для створення альтернативних органів управління всіх рівнів. Кінцевою метою учасників руху є відновлення СРСР через проведення «відкритого волевиявлення народу». Офіційні органи влади України мали скласти повноваження на користь новообраної радянської влади.

Виконуючи інструкції кураторів з РФ, фігуранти мали звернутися до органів влади з офіційними заявами про нібито бажання громадян відновити Українську РСР. Співробітники СБУ задокументували, що організатор українського осередку руху звернулась з офіційною заявою до державних органів влади щодо відкриття в одному із селищ Запоріжжя виборчої дільниці для проведення фейкового волевиявлення. Вона також вимагала фінансування за рахунок місцевого бюджету, посадовці якого ще мали сприяти проведенню «виборів».

У ході обшуку за місцем проживання фігурантки правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, агітаційні матеріали та документацію з підтвердженням злочинної діяльності.

У межах раніше розпочатого кримінального провадження за ч. 1 ст. 109 «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади» Кримінального кодексу України, тривають слідчо-оперативні дії.

Заходи із блокування сепаратистської діяльності відбувались під процесуальним керівництвом прокуратури.
 

comments powered by HyperComments