СБУ викрило мережу агентів російських спецслужб, які дестабілізували ситуацію в Україні через Telegram-канали

Понеділок, 1 лютого 2021, 14:42
Співробітники російських спецслужб причетні до таких Telegram-каналів, як «Резидент», «Легитимный», «Картель», «Сплетница» та ін.
СБУ викрило мережу агентів російських спецслужб, які дестабілізували ситуацію в Україні через Telegram-канали

Фахівці із кібербезпеки Служби безпеки України викрили масштабну агентурну мережу, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю на замовлення спецслужб Російської Федерації. Про це повідомила прес-служба СБУ.

Повідомляється, що у ході довготривалої спецоперації оперативники СБУ встановили, що агентурна мережа створена так званим 85 Головним центром спеціальної служби Головного управління Генерального Штабу Збройних Сил Російської Федерації. До її складу входили мешканці Харкова та Одеси, активісти так званої «руської весни». Вони наразі «базуються» на території підконтрольної Росії «ПМР» – Придністровської Молдовської Республіки в Тирасполі.

Російські спецслужби залучили українців до створення створення та адміністрування низки політичних всеукраїнських і регіональних Telegram-каналів, серед яких «Легитимный», «Резидент», «Картель», «Сплетница», «Чорний квартал», «Политический расклад», «Нетипичное Запорожье», «Тремпель Харьков», «Одесский фраер», «Днепр live», «Николаев live», «Херсон live».

«Головний менеджер» агентурної мережі проживав в Одесі, він є одним із організаторів масових заворушень під час одеського «Антимайдану». Наразі його розшукують правоохоронні органи за кількома статтями Кримінального кодексу України. Він особисто адмініструє 12 Telegram-каналів, спілкується із замовниками матеріалів, звітує російським «кураторам» про виконану роботу та погоджує можливість розміщення замовних матеріалів. При цьому вартість розміщення публікацій становить від сотень гривень у регіональних каналах до 25 – 30 тисяч гривень у всеукраїнських каналах.

Наразі СБУ уже ідентифікувало 50 замовників, які перераховували кошти за публікацію матеріалів. Зараз перевіряється їхня причетність до протиправної діяльності на шкоду інформбезпеці держави.

За висновками лінгвістично-психологічної експертизи, матеріали, які поширювали у Telegram-каналах, були направлені на створення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації. Ключовим завданням виконавців була дискредитація органів державної влади, вплив на державну політику, штучне створення соціальної напруги та протестних настроїв серед громадян.

Встановлено, що спецслужби Росії дозволили учасникам мережі самостійно організувати механізм монетизації. Транзакції проводили через мережу спільників, які відкрили рахунки в українських банках для отримання «гонорарів» за публікацію замовних матеріалів. Потім виконавці конвертували гроші у валюту і переводили у невизнану «ПМР», Молдову чи Росію.

Одну із ключових фігуранток справи співробітники СБУ затримали в Києві. Їй та іще одній учасниці агентурної мережі повідомлено про підозру у вчиненні злочину, який передбачений статтею 111 Кримінального Кодексу України – «Державна зрада».

Крім того, СБУ отримали матеріали, які можуть свідчити про причетність затриманої до збирання інформації, що становить державну таємницю, в інтересах спецслужб Російської Федерації. В тому числі у неї вилучено електронний носій із інформацією про велику кількість українських правоохоронців. Цей носій був із затриманою в Домініканській республіці, яка, за даними СБУ, використовується спеслужбами Росії для конспіративних зустрічей із агентурним апаратом.

Заочну підозру за держзраду оголошено очільнику мережі, який переховується від слідства за кордоном.

Операція з викриття і документування протиправної діяльності відбувалася оперативниками Управління СБУ в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури.

comments powered by HyperComments